Omwonenden van Zwevegem en Stasegem betogen tegen bodemverwerkingsbedrijf

Zondagmorgen kwamen enkele tientallen mensen samen om te protesteren tegen de werking van bodemverwerkingsbedrijf BSV Devamix. © foto GV
Redactie KW

Zondagmorgen kwamen enkele tientallen mensen samen om te protesteren tegen de werking van bodemverwerkingsbedrijf BSV Devamix.

Via diverse kanalen werden de bewoners van Zwevegem en Stasegem (Harelbeke) opgeroepen om zondagmorgen om 10.30 uur te verzamelen aan de respectievelijke kerken, om dan te voet naar de grote rotonde te trekken op de grensscheiding van Zwevegem met Harelbeke. Aan die rotonde is het grondverwerkingsbedrijf BSV-Devamix gevestigd. Dat bedrijf is al langer een doorn in het oog van de omwonenden en de aanvraag om er asbest te verwerken vormde de spreekwoordelijke druppel.

Wegens de coronapandemie kreeg men echter geen toestemming om in groep te verzamelen, laat staan de wandeling te maken. Er werd dan beslist in bubbels of groepjes van vier mensen de tocht te ondernemen.

Vanuit Zwevegem vertrokken slechts een tiental mensen. In Stasegem was de opkomst aanzienlijk groter zodat er toch enkele tientallen mensen aan de grote rotonde arriveerden. Bedoeling was om rond die rotonde een soort van mensenketting (met aandacht voor social distancing) te maken en zo hun protest te uiten. In dit opzet slaagde men evenwel niet.

Asbestverwerking

Toch waren er genoeg mensen, spandoeken en borden, om duidelijk te maken dat men zeker geen asbestverwerking wil.

Philippe Dehullu van het actiecomité ‘Geen asbest in ons nest’: “Met deze actie willen we een duidelijk signaal geven dat wij het beu zijn dat het bedrijf de regels niet naleeft en we hier nu al veel stof hebben. Komt daar nog bij dat men van plan is om aan asbestverwerking te doen. Dit willen we al helemaal niet. OK, men heeft dit deel in de vergunningsaanvraag ingetrokken, maar het komt zeker terug. Het gaat over enorme hoeveelheden asbest en dat willen we niet. Nu niet en later niet.”

Na een half uurtje rustig actie te voeren, trok iedereen terug huiswaarts. De politie kwam af en toe langsgereden en filmde het gebeuren vanuit de combi.

(GV/ foto – video GV)

https://www.youtube.com/watch?v=Ygey-X0aICY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier