Og’ir Gin: “Uit liefde voor Deerlijk”

Niels en Jana: "Waarom een gin? Laat het ons houden bij een soort jeugdig enthousiasme." © Ronny Neirinck
Bert Vanden Berghe

Niels Lanckbeen en Jana Bossuyt runnen sinds 2013 de zaak De Ploatse in hartje Deerlijk. Bij die eigentijdse zaak hoort ook een gin, zo dachten de twee. De naam zochten ze zowaar tot in Oezbekistan, maar Deerlijk staat wel centraal bij og’ir gin, klinkt het.

“Ik dronk al regelmatig gin. Jana heeft het zo ook leren drinken”, lacht Niels. Hij is van Lebbeke afkomstig, waar zijn ouders een bakkerij hadden. Hij leerde Jana op Ter Groene Poorte kennen, waar de vonk oversloeg. Toen in Deerlijk een pand vrijkwam, was er geen twijfel en richtten ze De Ploatse op.

Spirits by Design

“In mijn hoofd speelde het idee om een eigen gin te ontwikkelen. Waarom? Laat het ons houden bij een soort jeugdig enthousiasme. Het was een berekend risico, ja. Het is de bedoeling dat we de gin aan onze zaak koppelen, maar als ze daarbuiten niet aanslaat, dan is er niets verloren.”

Niels sprak Spirits by Design aan. “Ik wilde een gin op basis van bloedsinaasappel, citroengras en granaatappel omdat dat volgens mij drie kruiden zijn die goed samen gaan. Naar een naam was het iets langer zoeken. Ik wilde er Deerlijk in verwerken, maar Deerlijk Gin klonk iets te lokaal. Via Google Translate heb ik Deerlijk in alle mogelijke talen laten vertalen, tot ik bij het Oezbeeks uitkwam. Ik vond Og’ir origineel en het klinkt ook als ‘och, hier!’.”

Niet goedkoop maar wel veel liefde

“Ook de fles moest opvallen. De stenen kruik verwijst dan weer naar jenever, de oorsprong van gin. Het groene gras oogt natuurlijk, en die frisse kleur komt ook terug in onze zaak. Omdat het een stenen kruik is, mooi bedrukt is én een kwalitatieve gin is, is het niet goedkoop, maar er werd wel veel liefde in gestopt. Voor ons is dit ons tweede kindje, na de zaak.”

Og'ir Gin:
© Ronny Neirinck

De gin is in de eerste plaats te verkrijgen in de zaak en ook bij enkele collega’s staat hij op de kaart. “Maar het budget en vooral de tijd ontbreekt om het op grote schaal te verdelen”, aldus Jana. “Bovendien houden we zo wat het exclusieve. We merken dat het wel leeft bij de mensen. Wat ons trouwens ook enorm veel plezier doet, is dat ze het aanschouwen als een ‘gin van Deerlijk’, dan eerder een ‘gin van De Ploatse’. Een tweede gin? Zeg nooit nooit, maar we geven deze nog de kans om te groeien.”

Perfect serve

Og’ir bevat voornamelijk Siciliaanse bloedsinaasappel, citroengras en granaatappel. Het kan op drie verschillende manieren geserveerd worden, met een een schijfje bloedsinaasappel, citroengras of wat granaatappel. Wie voor de neutrale smaak kiest, kan terecht bij de klassieke Fever Tree, voor een iets zoetere smaak de Elderflower of Mediterranean van Fever Tree of 1724 wie de citrus naar boven wil doen komen.

Og'ir Gin:

Volg de reeks op www.kw.be/gin