Nu al minder Britse toeristen in Brugge omwille van nakende Brexit

Stefan Vankerkhoven

Het aantal Britse toeristen dat in Brugge overnacht is dit jaar al met 13,5% gedaald. Zij vormen nochtans de grootste groep klanten voor de Brugse hoteliers. Gelukkig maken andere nationaliteiten dit verlies goed.

De Brugse politica en Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) vroeg bij Vlaams toerismeminister Zuhal Demir (N-VA) de meest recente toerismecijfers op. Elke maand moeten alle hoteliers hun overnachtingscijfers doorspelen aan de FOD financiën. De analyse van het aantal overnachtingen in de eerste jaarhelft van 2019 levert enkele verrassende resultaten op.

Vlaanderen blijft aantrekkelijk voor toeristen, globaal stijgt het aantal overnachtingen met 2%. Tussen januari en juni 2019 werden er maar liefst 14,6 miljoen overnachtingen geboekt in Vlaanderen. Zoals te verwachten kreeg de Westhoek na de stormloop voor honderd jaar WOI in 2019 een dipje, er waren daar 4.615 overnachtingen minder dan in de eerste zes maanden van 2018. Brugge gaat amper met 1% of 11.521 extra overnachtingen vooruit. Gent daarentegen ziet het aantal overnachtingen met 4% stijgen.

Als we de cijfers over een langere periode bestuderen, blijkt dat het aantal overnachtingen in Brugge sedert 2015 met maar liefst 10% gestegen is. De stagnering is volgens Mercedes Van Volcem te wijten aan de Britten: “De Britse markt, die zeer belangrijk is voor Brugge, is verantwoordelijk voor de gematigde groei. Dat is grotendeels te wijten aan de nakende Brexit. In Brugge boekten de Britten 13,5% minder overnachtingen in de eerste zes maanden van 2019. Desondanks is er in Brugge, dank zij de toeristen uit andere oorden, geen daling van het totale aantal overnachtingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier