Noors bedrijf bouwt grootste Atlantische zalmkwekerij in Oostendse achterhaven

Voorzitter Haven Oostende Charlotte Verkeyn en ceo van de haven Dirk Declerck op de locatie waar de zalmkwekerij komt. © Els Verhaeghe
Redactie KW

In 2021 komt in Oostende de grootste Atlantische zalmkwekerij op het vasteland van Europa. Het Noorse bedrijf Columbi Salmon vestigt zich op Plassendale 1. De investering bedraagt 150 miljoen euro en moet 80 tot 100 directe jobs opleveren.

Het Noorse Comumbi Salmon bouwt grote tanks in industrieterrein Plassendale om op jaarbasis 15.000 ton zalm te kweken.

Tegen 2023 zal het bedrijf 13,5 ha innemen in Plassendale 1 voor zijn productie-eenheid voor de kweek van ei tot volwassen zalm in tanks op de begane grond. “Wij kozen voor Haven Oostende omdat zij onze businessnoden onmiddellijk begrepen. Ze hebben snel geanticipeerd en een adequate oplossing voorgesteld. Deze ideale locatie komt voor ons perfect op tijd”, zegt Anders Hagen, ceo van het bedrijf.

Bedoeling is enerzijds om dichter bij de consumptiemarkt te produceren, wat al een serieuze besparing is op de CO2-uitstoot. Daarbij zal de visafvalstroom gebruikt worden voor de productie van biogas waarbij dat gas in combinatie met zonne-energie 35% van de elektriciteitsvraag van het bedrijf zal dekken en er wordt ingespeeld op de mogelijkheden om hydrocultuur en aquacultuur te combineren in een ecologisch evenwicht.

Tot 200 jobs

“Met de komst van Columbi Salmon zullen 80 tot 100 directe jobs en zo’n 100 indirecte jobs gecreëerd worden in Oostende. Het feit dat Columbi Salmon focust op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de zalmproductie ligt volledig in lijn met onze toekomstvisie”, zegt Charlotte Verkeyn, voorzitter van Haven Oostende.

“Columbi Salmon is na Eca Robotics, Renasci en West Recycle het vierde bedrijf dat Haven Oostende aantrekt in anderhalf jaar tijd. Er is alvast nauwe samenwerking met Ostend Science Park en UGent gepland”, zegt Dirk Declerck, ceo en gedelegeerd bestuurder van Haven Oostende. (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.