Het SeaConomy-project bracht voor de eerste keer een consortium van bedrijven, sectororganisaties en overheidsinstanties samen om het potentieel van de Vlaamse zeewiereconomie te ontluiken. Onder meer Sioen Industries, Colruyt, Pures, Lambers-Seghers en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen werkten mee aan het proefproject dat nu stilaan afgerond wordt.

Value@sea Nieuwpoort

Het belangrijkste is dat de Noordzee uitermate geschikt blijkt voor de teelt van diverse soorten met een economisch potentieel waaronder Atlantische wakame, suikerwier, blaaswier, zee-eik, zeesla, dulse, nori en Iers mos. Die komen al voor in Vlaamse wateren en met Value@Sea in Nieuwpoort is er zelfs al een proefproject in zee gelanceerd. Vlaanderen kende hiervoor een subsidie toe van 350.000 euro. De kweek zou kunnen gebeuren op dat proefveld in Nieuwpoort maar ook in windmolenparken.

Het nieuw Marien Ruimtelijk Plan van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer voorziet namelijk enkele zones voor aquacultuur. "We hebben becijferd dat we zo'n 30 tot 37 hectare nodig hebben om de lokale markt te kunnen bedienen. Dat zou zo'n 3.000 ton nat zeewier opleveren. Droog schiet daar nog 30 ton van over", aldus Lien Loosvelt van de POM.

Brood en chocolade met zeewier

Uit de studie is ook gebleken dat er een afzetmarkt is bij kmo's en kennisinstellingen. Ook Colruyt, dat deel uitmaakt van het consortium, wil zelf uitpakken met onder meer brood en chocolade met zeewieradditieven. "Maar we bekijken ook hoe de horeca kan bediend worden. Er lopen zelfs al projecten waarbij wieren tot acht weken kunnen bewaard worden aan land", vertelt Loosvelt.

Op korte termijn, tegen 2025, kunnen lokale zeewieren gekweekt worden in het Belgische deel van de Noordzee, om als additief te gebruiken in voedingsproducten en voeders. Op langere termijn, binnen een vijftiental jaar, bieden zeewieren kansen voor de toepassing in biomaterialen mits de wieren op grote schaal gekweekt en geraffineerd worden.

Voortrekkersrol

Het consortium vraagt Vlaanderen dan ook om steun om kennis op te bouwen zodat de regio een voortrekkersrol kan spelen in de kweek van zeewieren. "De globale productie bedroeg in 2016 ongeveer 30 miljoen ton aan zeewier, met een waarde van 11,5 miljard dollar. Maar vandaag komt meer dan 99 procent van de totale productie uit Azië. Europa is dus maar een kleine speler met een totale productie in 2016 van 1.450 ton", weet Vlaams minister voor Visserij Joke Schauvliege (CD&V).

"Het mooie aan dit project is het expliciete accent duurzaamheid, het zoeken naar innovatief productiemateriaal, de geschikte omgeving en het feit dat er wordt gestreefd naar kwalitatieve eindproducten met een hoge toegevoegde waarde. Het project past perfect binnen de Vlaamse strategie om in te zetten op een duurzame en geïntegreerde aquacultuur. Het Vlaams strategisch plan voor Aquacultuur werd recent aangepast in overleg met de stakeholders en ondersteunt die Europese visie ook met een Vlaamse invulling", besluit Schauvliege.

Het SeaConomy-project bracht voor de eerste keer een consortium van bedrijven, sectororganisaties en overheidsinstanties samen om het potentieel van de Vlaamse zeewiereconomie te ontluiken. Onder meer Sioen Industries, Colruyt, Pures, Lambers-Seghers en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen werkten mee aan het proefproject dat nu stilaan afgerond wordt. Het belangrijkste is dat de Noordzee uitermate geschikt blijkt voor de teelt van diverse soorten met een economisch potentieel waaronder Atlantische wakame, suikerwier, blaaswier, zee-eik, zeesla, dulse, nori en Iers mos. Die komen al voor in Vlaamse wateren en met Value@Sea in Nieuwpoort is er zelfs al een proefproject in zee gelanceerd. Vlaanderen kende hiervoor een subsidie toe van 350.000 euro. De kweek zou kunnen gebeuren op dat proefveld in Nieuwpoort maar ook in windmolenparken. Het nieuw Marien Ruimtelijk Plan van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer voorziet namelijk enkele zones voor aquacultuur. "We hebben becijferd dat we zo'n 30 tot 37 hectare nodig hebben om de lokale markt te kunnen bedienen. Dat zou zo'n 3.000 ton nat zeewier opleveren. Droog schiet daar nog 30 ton van over", aldus Lien Loosvelt van de POM. Uit de studie is ook gebleken dat er een afzetmarkt is bij kmo's en kennisinstellingen. Ook Colruyt, dat deel uitmaakt van het consortium, wil zelf uitpakken met onder meer brood en chocolade met zeewieradditieven. "Maar we bekijken ook hoe de horeca kan bediend worden. Er lopen zelfs al projecten waarbij wieren tot acht weken kunnen bewaard worden aan land", vertelt Loosvelt. Op korte termijn, tegen 2025, kunnen lokale zeewieren gekweekt worden in het Belgische deel van de Noordzee, om als additief te gebruiken in voedingsproducten en voeders. Op langere termijn, binnen een vijftiental jaar, bieden zeewieren kansen voor de toepassing in biomaterialen mits de wieren op grote schaal gekweekt en geraffineerd worden. Het consortium vraagt Vlaanderen dan ook om steun om kennis op te bouwen zodat de regio een voortrekkersrol kan spelen in de kweek van zeewieren. "De globale productie bedroeg in 2016 ongeveer 30 miljoen ton aan zeewier, met een waarde van 11,5 miljard dollar. Maar vandaag komt meer dan 99 procent van de totale productie uit Azië. Europa is dus maar een kleine speler met een totale productie in 2016 van 1.450 ton", weet Vlaams minister voor Visserij Joke Schauvliege (CD&V). "Het mooie aan dit project is het expliciete accent duurzaamheid, het zoeken naar innovatief productiemateriaal, de geschikte omgeving en het feit dat er wordt gestreefd naar kwalitatieve eindproducten met een hoge toegevoegde waarde. Het project past perfect binnen de Vlaamse strategie om in te zetten op een duurzame en geïntegreerde aquacultuur. Het Vlaams strategisch plan voor Aquacultuur werd recent aangepast in overleg met de stakeholders en ondersteunt die Europese visie ook met een Vlaamse invulling", besluit Schauvliege.