Nooit meer ‘waar is mijn boormasjien?’ dankzij bedrijf uit Kortrijk

Met een tag als deze op je materiaal kan je alles bijzonder nauwkeurig traceren. © GF
Redactie KW

Softwarebedrijf GeoDynamics uit Kortrijk heeft een product op de markt gebracht waarmee bouwfirma’s de locatie van hun materiaal kunnen traceren.

“De voordelen van de materiaaltracering in de bouw zijn een efficiënte planning, anti-diefstal, nacalculatie en facturatie”, zegt medeoprichter en managing director Stijn Stragier van GeoDynamics. “Met de RFID-tags, ontvangers en onze software kan een klant een stuk materieel al voor 1 euro per maand traceren. Voortaan kunnen bouwbedrijven hun stroomgroepen, hoogtewerkers, drilboren, lasers, containers, rupsvoertuigen, ladders, glasbokken, mobiele toiletten, graafbakken, kranen, slijpschijven, compressors, bekisting- en ander materiaal in ‘real time’ volgen door er een tag op te kleven.”

De waterbestendige tag meet 6 bij 3,5 centimeter en is anderhalve centimeter dik. Periodiek zendt hij een signaal met een frequentie van 433 megahertz uit naar een ontvanger. Het signaal reikt tot vijftig meter ver, gaat door beton en heeft geen last van slecht weer. De tag gaat vier tot tien jaar mee, afhankelijk van de uitzendsnelheid.

Stijn Stragier van GeoDynamics in Kortrijk.
Stijn Stragier van GeoDynamics in Kortrijk.© GF

De ontvanger is aangesloten op de blackbox van GeoDynamics. Dat track- en trace-apparaat stuurt de actuele locatie van de tag door naar een beveiligde website. Daarop ziet de bouwfirma tot op 50 meter nauwkeurig waar zijn materiaal zich bevindt. Wanneer materiaal de werf of een andere locatie verlaat, krijgt de klant een melding via het webportaal.

GeoDynamics werd in 2004 opgericht en heeft 29 medewerkers. Het boekte in 2014 een omzet van 6,6 miljoen euro. Stijn Stragier en Peter Vermeesch, oprichters en eigenaars van GeoDynamics, zijn de managing partners van het bedrijf. Stijn Stragier werd in 2012 Jong West-Vlaams Ondernemer van het Jaar.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier