Nooit eerder bezochten zoveel dagjesmensen Brugge

Stefan Vankerkhoven

In 2017 werden in de historische binnenstad van Brugge meer dan 6,2 miljoen toeristen geteld. Een recordaantal dagjesmensen bezocht de Breydelstad. Toeristisch Brugge heeft zich hersteld van de terreuraanslagen, maar de nakende Brexit en de zwakke koers van de Engelse pond drukken op het verblijfstoerisme : er komen veel minder Britten naar Brugge.

Nooit eerder bezochten meer dagjesmensen Brugge : dat waren er in 2017 maar liefst 5,2 miljoen of 880.000 meer dan in het rampjaar 2016. De absolute topmaand was december, met op bepaalde dagen tot 46.500 toeristen. Opvallend is wel 59% van die dagjesmensen amper drie uren in Brugge verblijven. “Steeds meer bezoekers, we noemen hen excursionisten, logeren elders – in Brussel – en reizen dan vanuit die andere verblijfsplaats naar Brugge”, zegt burgemeester Renaat Landuyt.

Vorig jaar waren 1 miljoen verblijfstoeristen goed voor 1,6 miljoen overnachtingen in Brugge. “Het groot verlies van 2016 is deels goedgemaakt, maar inzake verblijfstoerisme zitten we nog niet op het niveau van topjaar 2015. Brugge heeft de terreuraanslagen verwerkt, maar kampt nu met minder Britse toeristen omwille van de lage koers van de Engelse pond en de onzekerheid rond de Brexit”, aldus Renaat Landuyt.

Normaal gezien zijn de Britten goed voor een kwart van het totaal aantal overnachtingen, nu vormen zij slechts een marktaandeel van 15%. Vooral het aantal Spanjaarden, Amerikanen en Russen dat naar Brugge komt, stijgt sterk. De heropleving van het toerisme weerspiegelt zich tevens in het museumbezoek. Musea Brugge sloot 2017 af met 850.000 bezoekers, dat zijn er 50.000 meer dan in 2016. De moeilijke expo van de hedendaagse, Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge in het Sint-Janshospitaal overtrof de wildste dromen van museumdirecteur Till-Holger Borchert, met tot nog toe 23.377 bezoekers. De Pourbus-tentoonstelling in het Groeningemuseum kreeg al meer dan 30.000 belangstellenden over de vloer.

De bootjes vervoerden 1,1 miljoen passagiers op de Brugse reitjes, een stijging met 11% in vergelijking met 2016.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.