Noodkreet in kledingwinkels: “Laat verkoop op afspraak toe, anders redden we het niet”

Kortrijkzaan Ubbe Descamps, eigenaar van modeketen Brooklyn met verschillende vestigingen in West-Vlaanderen, heeft zich in een videoboodschap rechtstreeks gericht tot premier Alexander De Croo. Een noodkreet, niet alleen voor zijn winkels, maar voor de hele sector. “Laat vanaf december verkoop op afspraak toe, anders gaan kleinere ketens en winkels als de onze overkop”, is zijn boodschap duidelijk.

Ubbe Descamps voor een van de zes West-Vlaamse Brooklyn-filialen in Kortrijk. © Olaf Verhaeghe

Modeketen Brooklyn heeft winkels in Kortrijk, Gent, Oostende, Brugge, Knokke, Roeselare en Waregem. De voorbije twee weken moet de kledingzaak overleven op een fractie van de normale omzet, uitsluitend te danken aan de webshop sinds de gedwongen sluiting van niet-essentiële winkels eind oktober.

Ubbe Descamps, zaakvoerder van Brooklyn, richtte zich zondagavond in een korte videoboodschap tot premier Alexander De Croo (Open VLD). Om de zware gevolgen van de tweede lockdown op de sector aan te kaarten, maar vooral om perspectief te vragen.

“U bent de premier die ons beloofde de economie nooit meer zo hard op de proef te stellen als tijdens de eerste lockdown. De man die beloofde geen winkels meer te sluiten”, zegt Ubbe Descamps. “Onze winkels zijn toch gesloten, intussen al 15 dagen. Onze stock ligt te wachten op klanten. Een stock die binnen een paar weken niets meer waard is. Dan moeten we alles in solden aanbieden, omdat de grote spelers dat doen en wij als kleine speler mee moeten.”

“Het kan veilig”

Ubbe betreurt dat de druk op de retail, op de modewinkels niet doordringt tot in de Wetstraat. “Wij worden niet gehoord. Wij moeten maar wachten en geduld oefenen. Wachten op wat de coronacijfers zullen doen. Ook wij weten niet wat de cijfers in de toekomst zullen doen, maar wij weten wel heel zeker dat winkels zoals de onze, kleine ketens en zelfstandig gerund, quasi niet meer mogelijk zullen zijn.”

“Ze zullen niet meer mogelijk zijn omdat vandaag de urgentie ontbreekt om ons de kans te geven dat we kunnen open zijn zonder de grote massa aan te trekken”, aldus Ubbe Descamps nog. “Wij kunnen de mensen die shoppen op afspraak laten komen. Wij kunnen hen veilig te woord staan. Wij kunnen hen veilig helpen en we kunnen hen ook heel veilig weer naar huis laten gaan.”

Daarom vraagt de zaakvoerder van Brooklyn om een kans. “Een kans om vanaf 1 december open te gaan op afspraak. Op die manier kunnen we nog iets maken van ons jaar. Het is meer dan nodig”, besluit Ubbe zijn videoboodschap.

Niet zomaar naar slachtbank

“Ik was het echt beu om al die mooie spullen te zien liggen in onze winkels”, geeft Ubbe Descamps maandagmiddag extra uitleg bij zijn video. “Delhaize, de Brico, boekenwinkels: daar kan het wel allemaal, maar een trui of een broek kopen in de winkel en met strikte spelregels blijkt onmogelijk. Die logica is mij ver zoek.”

“Ik weiger me zomaar bij de situatie neer te leggen. Als ondernemers mogen we ons niet als makke schaapjes naar de slachtbank laten leiden. De maatregelen die zijn genomen, deze tweede lockdown, hebben verstrekkende gevolgen buiten de ziekenhuizen om. Achter de etalages in de winkelstraten zit een tikkende tijdbom, maar die kan wel nog onschadelijk gemaakt worden. We moeten opkomen voor onszelf en voor onze medewerkers, maar daar krijgen e nu de kans niet toe.”

Politieke reactie

Intussen gaat zijn videoboodschap vrij viraal en pikten verschillende media Ubbes verhaal op. “Ik had er ergens wel op gehoopt, maar dat het zo’n vaart zou lopen, had ik niet verwacht. Wel reken ik op een reactie vanuit de politiek, net omdat mijn boodschap zo breed wordt gedragen. Als een dokter met tranen in de ogen getuigt op woensdagavond zijn er op donderdag maatregelen genomen. Dan denk ik dat dat voor onze ondernemers ook moet kunnen”, besluit hij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.