Nog maar één terrein vrij op Bellegemse bedrijvensite

Op de achtergrond zien we het eerste gebouw van Labarque interieur oprijzen. We zien mensen van Leiedal, schepen Wout Maddens, schepen Arne Vandendriessche en mensen van de vier bedrijven die al een perceel kochten. © EDB
Redactie KW

Momenteel wordt het eerste bedrijf gebouwd op de vroegere site van meubelbedrijf Emdeka. Labarque Interieur wil eind mei zijn intrek nemen op het nieuwe bedrijventerrein. Heel toevallig komt het interieurbedrijf in de Meubelmakersdreef terecht. Een naam die verwijst naar de vroegere meubelfabriek.

Door Els Deleu

Leiedal kocht in juli 2008 op vraag van stad Kortrijk de productiesite van de voormalige meubelfabriek Emdeka. “Er ging wel wat tijd verloren in de voorbereidingsfase om de site om te vormen tot een bedrijventerrein”, luidt het bij Leiedal. De afbraak startte pas in 2013 en twee jaar geleden konden de infrastructuurwerken worden aangevat.

5.000 vierkante meter

Bedrijventerrein Emdeka ligt langs de Manpadstraat in Bellegem en is 2,3 hectare groot. Van de zeven percelen voor bedrijven uit de regio zijn er al vier verkocht. Het eerste bedrijf dat er komt is dat van Labarque Interieur van Douglas Labarque en kleuterleidster Lynn Mahieu, die les geeft in de vrije basisschool in Bellegem. Het gezin zal er ook wonen.

Binnenkort starten ook tuinaannemer Delcroix uit Aalbeke, automatiseringsbedrijf Catael uit Bellegem en Bam Technics uit Kortrijk van Nick Vandenbroucke, er met de bouwwerken. Dat laatste bedrijf is gespecialiseerd in poorten, hekken, slagbomen en toegangscontrole. Deze bedrijven hopen ook nog dit of volgend jaar het bedrijf op de Emdeka-site in gebruik te nemen.

En ook de rest van het bedrijventerrein lijkt snel ingevuld te raken. “Er lopen nog onderhandelingen met twee bedrijven, maar er is ook al een kleine wachtlijst. Het grootste perceel van 5.000 vierkante meter is nog beschikbaar. Er is bij de site ook nog een perceel voor een woning met gemengd gebruik“, aldus Cindy Deglorie van Leiedal.

Garageweg

Naast het bedrijventerrein werd evenwijdig met de Bellegemsestraat een garageweg aangelegd. De bewoners van de woningen in de Bellegemsestraat krijgen zo een uitweg achteraan hun perceel. Om complexe verkeerssituaties te vermijden in de Manpadstraat werd een nieuwe weg aangelegd naar de bedrijven. Er werd ook gedacht aan voldoende groen en een doorkijk op het einde van de nieuwe weg zorgt voor een panoramisch uitzicht. Er is bovendien een collectieve waterbuffering voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier