Nog dit jaar beslissing over komst zeeboerderij voor kust Nieuwpoort

De mogelijke komst van de zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort zorgt voor onrust. © DVL
Redactie KW

Federaal minister Philippe De Backer (Open VLD), bevoegd voor de Noordzee, zal nog dit jaar beslissen of er al dan niet een zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort komt. Dat antwoordde de minister op een vraag van federaal parlementslid Bercy Slegers (CD&V). Het project van de Colruyt Group is omstreden en vindt geen genade in de ogen van het stadsbestuur.

Begin mei diende de firma Codevco V BV – de Colruyt Group zeg maar – een aanvraag in om een zeeboerderij voor de kweek van mosselen, oesters en zeewier op te starten vijf kilometer voor de kust van badplaats Nieuwpoort. Het zou gaan om een zone van 4,6 vierkante kilometer.

De Colruyt Group meent dat de zeeboerderij op termijn goed zal zijn voor zo’n 2.400 ton mosselen, 82 ton oesters en 110 ton zeewier. En dat is niet bepaald naar de zin van iedereen.

Bezorgdheden

“Vissers die in deze zone gewoon zijn om te vissen, hebben hierover hun bezorgdheden geuit”, vertelt Bercy Slegers. “Daarnaast zou deze zone ook een officiële vaargeul bedekken, bevindt er zich een militaire schietstand en ook over de ecologische gevolgen van het project staken reeds enkele vraagtekens de kop op”, zegt Slegers.

Ook het stadsbestuur van Nieuwpoort is ronduit gekant tegen de komst van een dergelijke zeeboerderij. Ondertussen formuleerde de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV), een niet onbelangrijk adviesorgaan in de procedure, een negatief advies.

“Volgens de SALV zouden zowel de visserij, de jachthaven als de natuur schade lijden bij dit project”, stelt gemeenteraadslid en voorzitter van CD&V Nieuwpoort Maarten Claeys. “Verder vroeg ik Colruyt verschillende keren om een plan met de economische meerwaarde voor Nieuwpoort. Ik heb dit helaas nooit gekregen. Blijkbaar weet Colruyt ook dat er dus geen meerwaarde is voor onze stad. Einde verhaal wat mij betreft.”

Beslissing tegen 9 december

Met het openbaar onderzoek achter de rug kan nu werk gemaakt worden van een verdere afhandeling van de aanvraag voor een milieuvergunning. “Tijdens de fase van publieke raadpleging ontving ik twaalf reacties”, antwoordde Philippe De Backer op de vraag van het parlementslid, “en die waren niet allemaal negatief van aard.”

“Alle elementen uit het dossier worden samen met de adviezen en de reacties behandeld door de bevoegde diensten. De zone is ook gelegen in beschermd zogenaamd Natura2000-gebied en ook dat zal nader moeten bekeken worden.” De minister laat weten dat ten laatste tegen 9 december zal geweten zijn of het project een milieuvergunning krijgt. (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier