Nieuwpoortse bakkerij Vatel krijgt nieuw leven als Tartelique

Jonas en Angelique zijn er klaar voor om de bakkerij van Andries en Kristine over te nemen.© DV
Jonas en Angelique zijn er klaar voor om de bakkerij van Andries en Kristine over te nemen.© DV
Redactie KW

Andries Kemel en Kristine Rammeloo, die in 1995 Bakkerij Vatel in Nieuwpoort-Stad openden, geven de fakkel door aan Jonas D’hulster en Angelique Lerat. Zij herdopen de zaak tot Tartelique.

De carrière van Andries Kemel (56) begon in 1985 toen hij met zijn moeder tearoom Neptunus in Nieuwpoort-Bad openhield. In 1987 kwam Kristine Rammeloo (56) er ook werken.

Acht jaar later zagen Andries en Kristine hun kans om samen Bakkerij Vatel in de Marktstraat te openen, genoemd naar de hofmeester van de Franse koning Lodewijk XIV. Al die tijd was bakkerij Vatel een vast gegeven in Nieuwpoort.

Broodautomaten

De laatste jaren plaatsten ze nog broodautomaten in en rond Nieuwpoort zodat men altijd en overal een brood kon kopen. Op de automaat in Lombardsijde na blijven die allemaal bestaan.

Beiden kijken tevreden terug op hun mooie jaren, maar geven toe dat het welletjes is geweest. “Het begon lastig te worden. De nachten wegen door”, zegt Andries. “Doorheen de jaren dachten we wel eens aan stoppen, maar we maakten nooit concrete plannen. Tot Jonas en Angelique vroegen of we de zaak wilden overlaten.”

Sociaal contact

“Wat ik vooral zal missen, zijn de sociale contacten met de klanten”, licht Kristine toe. “Het vroeg opstaan, de lange avonden en dubbele shifts dan weer niet”, lacht ze. “Vooral de laatste week was intensief en emotioneel. De mensen brachten cadeautjes en bedankten ons. Dat deed deugd.”

Beiden zijn nog niet van plan om met pensioen te gaan en hopen nog werk te vinden in deze moeilijke economische periode. Kristine hoopt om ergens een administratieve functie te vinden en Andries wil ook eens een job met meer sociaal contact. “Vroeger had ik die niet. Ik stond steeds achteraan in de bakkerij. Op dat vlak kan het voor mij enkel verbeteren”, grapt hij.

Jonge opvolgers

Hun opvolgers zijn Jonas D’hulster (24) en Angelique Lerat (24). Jonas volgde een opleiding aan de bakkerijschool Ter Groene Poorte en werkte vijf jaar geleden als jobstudent bij bakkerij Vatel. “Ik zei toen dat wanneer ik zelf als bakker zou beginnen, het hier in de Marktstraat zou zijn”, lacht hij. “Het is een prachtige straat en een mooi gebouw.”

Voordien werkte Jonas bijna vijf jaar bij Stephan Destrooper in Sint-Idesbald als chef-patissier. “Er is niets wat ik liever met hart en ziel doe en waarvoor ik met plezier ’s nachts uit bed kom”, verzekert hij.

Nieuwe patisserie

Op zijn vorige job leerde hij Angelique kennen. Zij volgde een opleiding verkoop en mode en is even enthousiast om met Jonas deze stap te zetten. “Angelique is een goede broodbakster, terwijl ik zelf meer de patisserie zal doen”, vertelt Jonas.

“We zullen de bakkerij grotendeels behouden zoals bij Andries en Kristine, maar voegen nieuwe patisserie toe, gebaseerd op hedendaagse trends.”

Tartines en Angelique

Er komt ook een webshop. “Men zal online kunnen bestellen en afhalen”, zegt Angelique. De bakkerij dopen ze om tot Tartelique. “Een samenvoeging van tartines en Angelique”, lacht ze.

Vanaf 1 april gaan ze volledig van start. “In het paasweekend krijgen de eerste klanten een zakje zeevruchten”, beloven ze. Ze zoeken ook nog personeel. Bellen kan naar 058 23 35 52 of mailen naar bakkerij@tartelique.be. (DV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.