Nieuwe onderneming ULinia neemt veelbelovende start

Bij een model van de verankeringstechniek: Björn Wittevrongel (links) en Lorenzo Desloovere. (foto JS)
Johan Sabbe

Lorenzo Desloovere uit Gits en Björn Wittevrongel uit Torhout hebben samen de nieuwe onderneming ULinia opgericht, gespecialiseerd in het ontwikkelen van vooruitstrevende verankeringstechnieken voor de bouwsector. Hun manier van monteren van onder andere zonnepanelen en ingeklemde balustrades is zó uniek, dat ze er met succes een wereldwijd patent op verkregen hebben.

“Het gaat hard”, zeggen de twee vennoten. “ULinia is amper een paar maanden opgericht en de vraag vanuit de bouwsector is nu al erg groot. We hopen uiteraard op de doorbraak. Maar anderzijds zijn we nuchter genoeg om niet te gaan zweven.”

Waterdichte systemen nodig

Lorenzo (43) woont met zijn vrouw Ann Vereenooghe en hun zoon Fabian (8) in de Engelshofstraat in Gits. Hij heeft metaalbewerking en toegepaste architectuur gestudeerd en werkt nu nog als technisch adviseur bij de stad Oostende. In vervlogen tijden was hij een uitstekende wielrenner, net als zijn vader en net als zijn oom Eric Leman, die begin jaren zeventig drie keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen heeft.

Björn (40) woont met Ilse Pollefeyt en hun kinderen Hayley (14) en Sem (12) in de Torhoutse Keibergstraat, waar hij als elektricien jarenlang Het Energiehuis heeft gerund, een zelfstandige zaak in hernieuwbare energie. Maar vanaf nu pompt hij al zijn vitaliteit in de uitbouw van ULinia. De beginletters van de bedrijfsnaam verwijzen naar de typische U- en L-profielen.

“Ere wie ere toekomt, de bedenker van het systeem is Lorenzo”, aldus Björn over zijn vennoot. “Wij kennen elkaar al lang. Mijn overleden grootouders langs mijn moederszijde hadden hun thuis in de Engelshofstraat in Gits, net naast de locatie waar Lorenzo en zijn vrouw hun nieuwe, moderne huis gebouwd hebben. Tijdens dat bouwen stootte hij op een probleem waar de sector serieus mee worstelt: het monteren van ingeklemde balustrades zonder het risico te lopen op waterinsijpeling. Dat is precies het bijzondere aan ons product: de montage gebeurt zonder het doorboren van de waterdichte laag. Lorenzo heeft vier jaar aan de ontwikkeling van deze unieke techniek gewerkt alvorens alles op punt stond. Recent hebben we er met ULinia een patent op genomen. Ook het innovatieve systeem voor het monteren van zonnepanelen zonder gebruik te maken van ballast is intussen gepatenteerd.”

“Ons motto is fast and fixed“, pikt Lorenzo in. “We geloven heel sterk in ULinia. Toen mijn vrouw en ik ons huis bouwden, ondervond ik de hoge nood aan waterdichte systemen. Aan mijn tekentafel heb ik naar oplossingen gezocht. Zo kwam ik op het idee om een klemprofiel met draadstangen chemisch te verankeren in de draagstructuur van het dak. Dat klinkt misschien wat technisch, maar het houdt in dat er geen silicone of vloeibare dichting aan te pas komt, want de waterdichte laag wordt op geen enkele plaats doorboord.”

“Toen ik mijn concept eindelijk als helemaal af beschouwde, ben ik ermee naar het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf getrokken. In dat onderzoekscentrum namen ingenieurs mijn techniek onder de loep en kreeg ik de raad om er zo snel mogelijk een patent op te nemen. Dat is effectief gebeurd.”

Zelfs het buitenland lonkt

“Tegelijkertijd zocht ik een partner om mee de kar te trekken en zo hebben Björn en ik ULinia opgericht. We zijn ervan overtuigd dat dit systeem een enorm potentieel heeft. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Je kunt er ook kooiladders aan gebouwen mee verankeren. Of gsm-masten. We bieden oplossingen op maat van de klant.”

De productie heeft momenteel plaats in een loods langs de Fabrieksweg in Kortemark. Zorgt Lorenzo op de eerste plaats voor de verdere productontwikkeling en de klantencontacten, dan ontfermt Björn zich vooral over de logistiek, de productie en de plaatsing. “Er is interesse is onze techniek vanwege grote spelers uit de bouwsector”, aldus het ondernemende duo. “En zelfs het buitenland lonkt. We zijn heel content.”

Info: www.ulinia.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier