Nieuwe Kunstkroeg De Doedelzak voert je terug naar de Middeleeuwen

Olivier Marques Solipa hoopt op 4 september te openen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Onze stad is een bruin cafeetje rijker. Wie binnenstapt in Kunstkroeg De Doedelzak in de Budastraat waant zich een tijdreiziger. “Ik ga voor de sfeer van een echte bruine kroeg, hoe ouderwetser hoe liever”, aldus Olivier Marques Solipa (42). Hij hoopt zijn nieuwe zaak te openen op 4 september.

Boekenkasten die tot aan het plafond reiken, doedelzakken aan de muur, replica’s van schilderijen, prachtige hardhouten vloeren, ouderwetse klapdeuren en kaarsen die voor een spookachtige gezelligheid zorgen.

Olivier Marques Solipa heeft wortels in Portugal, maar vestigde zich een tijdje geleden in Kortrijk. De man heeft geen ervaring in de horeca, behalve – naar eigen zeggen – aan de andere kant van de toog, maar loopt wel al tien jaar rond met de droom om een eigen zaak te openen. “Toen Ine Lemaitre en José Clarysse van Den Boulevard vorig jaar de boeken dicht deden, heb ik er een gedacht van gemaakt”, vertelt hij. “Dat was een bruine kroeg waar je echt kon thuiskomen, dat wilde ik ook creëren. Alleen moest ik eerst het juiste pand vinden.”

Pand van Huis Descamps

Dat pand vond Olivier uiteindelijk in de Budastraat. Met Huis Descamps was er meer dan 100 jaar een zaak in tabakswaren gevestigd. Maar sinds die uitbaters er de brui aan gaven in 2016 stond het pand leeg. “Ik wist meteen dat dit het was”, aldus Olivier. “Veel van de oude planken en kasten heb ik behouden en een nieuwe bestemming gegeven. Ze passen perfect in de sfeer die ik wil uitstralen. Hoe ouderwetser, hoe liever.”

En dat mag je gerust letterlijk nemen. Olivier is nog volop aan het verbouwen, maar het enige gloednieuwe stuk dat je in De Doedelzak zal aantreffen, is de bar. “En die ga ik nog wat donkerder schilderen, zodat hij bij de rest past”, klinkt het trots. “Alle andere meubels en decoratie zijn tweedehands. Ik schuim al maanden websites als Marktplaats af naar tweedehands boeken, muziekinstrumenten en replica’s van Bruegel en Van Gogh. De meeste meubels kreeg ik te pakken op openbare verkopen.”

Op zondag trek ik de culturele kaart. Boekvoorstellingen, stand-upcomedy, kleinkunst, reisverhalen…

Een café openen in deze tijden is niet evident. “Maar ik heb een origineel concept”, klinkt het vol vertrouwen. “Bovendien geef ik mijn dagtaak bij een veilinghuis niet op. Ik ga er halftijds aan de slag en open op vrijdag, zaterdag en zondag de bar. Je zal hier terecht kunnen voor Ierse folk, wereldmuziek, jazz, noem maar op. Alles behalve popmuziek en rock-‘n-roll.” (lacht)

Olivier ontwikkelde op zijn vele reizen een ware passie voor muziek. “Ik voorzie bovendien een klein podium waar op zaterdag akoestische optredens zullen plaatsvinden en er ook permanent een gestemde gitaar zal staan. Wie er iets van kent, mag zeker zijn kans wagen. Op zondag trek ik de culturele kaart. Boekvoorstellingen, stand-upcomedy, kleinkunst, reisverhalen… Achteraan ben ik een gezellig terrasje met wat groen aan het aanleggen. Het café wordt echt een afspiegeling van mijn persoonlijkheid.”

Niet vast aan brouwer

Olivier hoopt Kunstkroeg De Doedelzak op 4 september te openen. Hij voorziet 40 bieren op fles en vier op tap. “Telkens een pils van Bockor en dan enkele lokale speciaalbieren, al zal je ook Duvel en Omer kunnen krijgen”, belooft de uitbater. “Ik hang immers niet vast aan een brouwer.” Eten komt er niet, een lekker borrelhapje met een eigen twist wel.

De Doedelzak zal op vrijdag en zaterdag telkens open zijn tot 1 uur, op zondag tot 24 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.