Nieuwe Brugse horecazaak in voormalige sauna

Op de hoek van de Predikherenstraat en de Groene Rei hebben Steve Braeckmans en Sylvie Van Sompel De Groenplaats geopend. Door onder meer optredens en jamsessies op het getouw te zetten, willen ze hun nieuwe horecazaak vooral positioneren als een aangename ontmoetingsplaats én een muziekcafé.

Sylvie Van Sompel en Steve Braeckmans willen De Groenplaats positioneren als muziekcafé. © Benny Proot

Deze nieuwe horecazaak bevindt zich in het pand waar zich jarenlang de privésauna Het Hemelhuis bevond. “Met de opening van De Groenplaats heb ik een oude droom verwezenlijkt“, zegt Sylvie Van Sompel. Haar vriend Steve Braeckmans komt uit Schilde, nabij Antwerpen, maar vond bij haar de liefde en ze wonen nu samen in Die Scone. “Als tiener heb ik jarenlang als bijverdienste in horecazaken in Zandhoven gewerkt”, aldus Braeckmans, die een beslagen elektricien is.

Beschermd gebouw

Dit hielp hem ook om de voormalige privésauna in geen tijd om te toveren tot een horecazaak. Naast het kleine, maar supergezellige bargedeelte is er een zijgang waar mensen ook iets kunnen consumeren. Aan de achterkant van de bar bevindt zich een ruimte met verschillende tafels voor een 50-tal personen. “Veel ingrepen hoefden we niet te doen. Dit mag ook niet, want het is een beschermd gebouw”, schetst Van Sompel, die samen met haar vriend De Groenplaats wil positioneren als een muziekcafé.

De klemtoon komt op zwaardere genres zoals hardrock en (heavy) metal te liggen. Zelf willen we elke maand ook een optreden en een open jamsessie organiseren in de plek achteraan”, kondigt Braeckmans aan. Het eerste concert staat voor eind volgende maand gepland. Bedoeling is om in een beginfase op lokale bands te mikken. De eerste jam vindt op zaterdag 3 maart plaats.

Dezelfde naam

Naast allerlei soorten drank zal je in De Groenplaats ook kleine hapjes en zelfs patisserie kunnen bestellen. Door hun zaak De Groenplaats te noemen, heeft Brugge plots twee adressen met dezelfde naam. In de Groenestraat 19 bevindt zich immers ook een De Groenplaats. Dit is een creatieruimte en speelplatvorm van KAAP/De Werf. “We wisten dit niet”, bekent Van Sompel. “Steve komt uit Antwerpen, onder meer bekend om De Groenplaats, en we zitten hier aan de Groene Rei. Ons baserend op die combinatie kozen we zelf ook voor De Groenplaats.”

Braeckmans en Van Sompel zijn niet van plan om het bij een horecazaak te houden. “We zien De Groenplaats ook als een plaats om uit te breken door op andere locaties evenementen of andere zaken in te richten met een hoek af. We zijn er nu al mee bezig, maar voorlopig in stilte”, besluit Braeckmans. (SVV)

De Groenplaats is momenteel open op donderdag en vrijdag vanaf 19 uur en op zaterdag vanaf 11.30 uur tot sluitingstijd. Vanaf maart zal deze zaak, met bijbehorend terras, elke dag open zijn vanaf half twaalf in de voormiddag. Gesloten op dinsdag. Je kunt De Groenplaats volgen door hen te liken op Facebook.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.