Nieuwbouw Topwijnen Lesage klaar na de alles verwoestende brand

Peter en Luc Lesage met hun vader en oprichter Paul Lesage voor de nieuwe gebouwen van hun bedrijf. (foto RVL)
Redactie KW

Meer dan 500 genodigden brachten een bezoek aan het nieuwe complex van Topwijnen Lesage. Een groot deel van de gebouwen langs de Westvleterenstraat ging op zondag 4 maart volledig in de vlammen op. Een kortsluiting aan de pomp van de dieseltank bleek aan de oorzaak te liggen.

“De oorzaak van de brand konden we afleiden uit beelden van de bewakingscamera’s. Dankzij twee branddeuren bleven de kantoren en de wijnafdeling gespaard. De afbraak- en opruimingswerken na de felle brand in de stockageruimten van de afdelingen Voeding hebben een dikke maand in beslag genomen”, aldus gedelegeerd bestuurder Peter Lesage. “Na een week konden we al werken vanuit een opslagmagazijn dat we huurden in Menen. Wij hadden graag tegen Nieuwjaar opnieuw gebouwd uitgebreid tot 5.000 m² in Oostvleteren. Dat wilden we doen zonder de leefbaarheid van de buurt in het gedrang te brengen. Daarbij kregen we de volledige steun van het gemeentebestuur, dat de bouwplannen van onze architect helemaal zag zitten. Maar de dienst Stedenbouw en het Vlaams Gewest waren daar niet mee akkoord. En dat zonder ook maar eens ter plaatse te komen. Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) heeft zich nochtans erg voor onze zaak ingezet. Het vroeger bestaande gebouw mocht opnieuw opgetrokken worden, maar we mochten niet uitbreiden. We beschikken nochtans over grond in noordelijke richting die aansluit op de bestaande ambachtelijke zone tussen De Sceure en Elzendamme. Maar het zou jaren duren om daarvoor de procedure te doorlopen en daarop konden wij natuurlijk niet blijven wachten.”

Verhuis naar Poperinge

“We kregen de kans om de gebouwen (4.000 m²) van Cobeltab, dat net met haar activiteiten gestopt was, op de Poperingse industriezone Sappenleen aan te kopen. We verhuisden dus van Menen naar Poperinge. Maar de wijnafdeling wilden we weer in Oostvleteren vestigen. En die is nu dus klaar. Vijf jaar geleden hadden we hier al 300 m² bijgebouwd, met kantoren op de eerste verdieping. Nu bouwden we nog eens twee maal 1.000 m² bij, alleen voor de exclusieve wijnen. Hier liggen 200.000 flessen. We mogen een vijftigtal erg gerenommeerde restaurants onder onze klanten rekenen voor onze absolute topwijnen. De goedkopere wijnen, zo’n 100.000 flessen bestemd voor de winkeliers, stockeren we in Poperinge.”

“Mijn vader Paul begon destijds met het verkopen van wijn aan kruideniers, als een speciale aanvulling van hun assortiment. Dat was toen nieuw. Hij ging al die wijnen zelf proeven en aankopen in Frankrijk. Nog steeds verkopen we diezelfde wijnen. In 2004 namen we een wijnhandel over uit Izegem, die grand cru’s verkocht aan 700 klanten. We verkochten die vanuit een kleine hangar, hier wat verder in de Westvleterenstraat. Hetzelfde jaar gingen we van start met de verkoop via het internet. Dat was toen zowat een primeur. Om op beurzen te staan hadden wij immers de tijd niet. Ondertussen hebben we via het web een bestand van 4.500 klanten over de hele wereld.”

50 werknemers

“We stockeren nu een goede 300.000 flessen per jaar, die we gemiddeld drie jaar bewaren onder ideale omstandigheden. De wijnen gaan we gedurende een week in april zelf aankopen in Frankrijk. Vooral Bordeaux. Ik proef dan zo’n honderd wijnen per dag, en over iedere wijn schrijf ik een uitgebreid rapport.”

“We beschikken ook over vijf eigen supermarkten. Alles samen stellen we een vijftigtal werknemers te werk: 25 in de eigen supermarkten en 25 in de voedingsgroothandel, waarvan vijf in de wijnafdeling en enkele vertegenwoordigers. Mijn zus Ann staat in voor de boekhouding, mijn broer Luc voor de logistiek. Voorlopig zitten we hier goed, maar ondertussen hebben we toch de procedure opgestart om te mogen bijbouwen op de grond die we bezitten, aanpalend in noordelijke richting. Maar dat kan dus meer dan drie jaar duren.” (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier