Nieuw stadion Club Brugge stap dichter dankzij vaststelling uitvoeringsplan

© BELGA
Redactie KW

De kans dat het nieuwe stadion van de eersteklasser Club Brugge aan de Blankenbergse Steenweg komt, is opnieuw een pak groter. De Vlaamse regering heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voorlopig vastgesteld.

Club Brugge reageert tevreden, ook ondernemersorganisaties Unizo en Voka zijn positief over de inplanting van het stadion, maar vooral over de voorziene bedrijvenzones.

Het nieuwe plan dat is vastgesteld is een herneming van een aantal deelplannen die in het verleden door de Raad van State zijn vernietigd. Er volgt nu een openbaar onderzoek vanaf 13 december.

Concreet voorziet het GRUP in bedrijvenzones in het “Regionaalstedelijk gebied Brugge”, maar ook de locatie van het nieuwe stadion van Club Brugge is hierin opgenomen. “Op de site Blankenbergse Steenweg wordt bovendien ruimte voorzien voor de inplanting van een nieuw voetbalstadion voor Club Brugge met een capaciteit van 40.000 toeschouwers, een parking, oefenvelden en een fanshop. Er komen 7.200 parkeerplaatsen, minimaal 100 plaatsen voor supportersbussen en minstens 4.000 fietsenstallingen, naast een aantal ingrepen in de infrastructuur en auto-ontradende maatregelen. De parkeerruimte zal gemeenschappelijk worden gebruikt met het bedrijventerrein”, meldt bevoegd Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege.

Dankzij de constructieve samenwerking komt de openingsdatum van 2020 een stuk dichterbij

Club Brugge is opgetogen over de genomen horde. “Dankzij de constructieve samenwerking tussen de verschillende overheden komt de openingsdatum van 2020 een stuk dichterbij. Club Brugge is uiteraard tevreden dat deze belangrijke stap is gezet.”

Ook werkgeversorganisaties Unizo en Voka zijn positief, vooral over de ingeplande bedrijvenzones ter compensatie van het stadion, zoals de site Spie. Voka is zeer te spreken over de ingeplande ruimte aan het zuidelijk deel van het Chartreusegebied. De organisaties zijn al langer vragende partij voor meer ruimte voor economische ontwikkeling in de regio. Ze zijn de plannen van het nieuwe Clubstadion zeker genegen, maar vroegen compensatie voor bedrijven.

Ook vanuit de stad wordt positief gereageerd. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) vraagt wel een goed mobiliteitsplan. Burgemeester Renaat Landuyt ziet schot in de zaak komen. “Wat het voetbalstadion betreft: zowel bij de politiek als bij de administratie is er consensus over de locatie langs de Blankenbergse Steenweg. Binnen de geijkte procedures blijven we op schema zitten en we evolueren dus in de goede richting. We onderschrijven de noodzaak van een nieuwe, moderne voetbalaccommodatie voor Club Brugge en als Club Brugge sportief wil groeien dan is het belangrijk dat er eindelijk vooruitgang komt in dit dossier”, aldus Landuyt die aandringt op een snelle definitieve vaststelling van het GRUP.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.