Nieuw regionaal bedrijventerrein komt op Menen-West

Redactie KW

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen heeft donderdag beslist om de site-Menen-West aan te duiden als de meest geschikte locatie voor het nieuwe regionale bedrijventerrein Menen-Wervik. Menen-Oost, -Noord, -Grensland en de Groenestraat komen dus niet meer in aanmerking.

Uit de resultaten van het plan-MER is volgens de provincie gebleken dat Menen-West het minst negatieve impact heeft op landbouw. Daarnaast is de waterproblematiek op de site beter te beheersen en kan er daar een aaneengesloten bedrijventerrein ontwikkeld worden. De ontsluiting is er niet ideaal, maar dit wordt op korte termijn aangepakt door aanpassingen aan de N58 en het kruispunt N58/N8.

70 hectare

Een regionaal bedrijventerrein op de locaties Menen-Oost, Menen-Noord, Groenestraat en Menen-Grensland is niet haalbaar omdat de ontsluiting op deze locaties moeilijk of onmogelijk is, de waterproblematiek er moeilijk te beheersen is, er meerdere buffers nodig zijn bij de verspreide woonzones en/of er natuurwaarden zijn die niet beschermd kunnen worden.

Nieuw regionaal bedrijventerrein komt op Menen-West

Omdat er nood is aan een regionaal bedrijventerrein voor ‘het kleinstedelijk gebied Menen’, en ‘het economisch knooppunt Wervik’, werd in het PRUP ‘Menen West’ een oppervlakte van zo’n 70 ha voorzien. Dit plan werd in 2014 vernietigd door de Raad van State. Om voldoende aanbod aan regionaal bedrijventerrein te kunnen voorzien in de regio, ging de Provincie in 2015, samen met de steden Menen, Wervik en Wevelgem op zoek naar nieuwe geschikte locaties.

Buffers Koekuit

De volgende stap is de opmaak van een nieuw provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan. Bij de opmaak ervan moet er rekening gehouden worden met verschillende maatregelen. Zo moet de verkeersproblematiek op de N58 opgelost zijn vooraleer er een regionaal bedrijventerrein kan ingericht worden. Er dient ook rekening gehouden te worden met de aanpalende woonwijk Koekuit: er zullen voldoende brede buffers worden voorzien. Verder moet ook nog bepaald worden welke economische activiteiten toegelaten of uitgesloten moeten worden op deze site.

Om deze en bijkomende maatregelen te kunnen bepalen worden de resultaten van het milieueffectenonderzoek (plan-MER) voorgelegd in een openbaar onderzoek. Hierbij is het de bedoeling om de opmerkingen of suggesties die bij het plan-MER gemaakt worden te gebruiken bij de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

Vanaf maandag 6 augustus ligt het plan-MER ter inzage bij de provincie en de gemeenten Menen, Wevelgem en Wervik. Dat blijft zo tot en met vrijdag 5 oktober. Ook online, via www.west-vlaanderen.be/BedrijventerreinMenenWervik kunnen de documenten worden geraadpleegd. Bewoners kunnen uitsluitend in die periode opmerkingen en suggesties indienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier