Nieuw Oostends bedrijf Renasci zal afval omzetten in energie en grondstoffen

Oostends schepen van Milieu Silke Beirens, plant manager Bruno Clemens en projectdirecteur Piet Vanoutrive van Renasci planten de vlag op het terrein waar het raamwerk voor het nieuwe bedrijfsgebouw al rechtstaat. © HH
Redactie KW

In Oostende werd de vlag gehesen op de site van Renasci, een nieuw bedrijf dat industrieel en huishoudelijk afval zal omzetten in energie en grondstoffen. Initiatiefnemer is Luc Desender, destijds de man achter het failliet gegane groenestroombedrijf Electrawinds.

Renasci is een samentrekking van ‘renaissance’ en ‘science’. In samenwerking met wetenschappers van de universiteiten van Gent, Leuven, Groningen en het Zweedse Lund werd een geheel van methoden ontwikkeld om huishoudelijk en industrieel afval om te zetten in energie en grondstoffen, zoals EN590 diesel, recycleerbare plastics en hydrochar pellets of biokool.

Idee van Luc Desender

“Afzonderlijk bestaan deze verschillende processen, maar een combinatie zoals deze, waar verschillende technologieën met elkaar samenwerken en van elkaar profiteren, is wereldwijd nog nooit ergens anders vertoond“, zegt plant manager Bruno Clemens. “De techniek werd smart chain processing genoemd. Bij ons zal het afval volautomatisch worden gesorteerd en vervolgens verschillende bewerkingen ondergaan. Waar de huidige recyclagebedrijven ophouden en het overschot verbranden, begint het bij Renasci pas. Wij sorteren en recycleren het ‘niet-recycleerbare’ materiaal tot energie en/of grondstoffen.”

Het bedrijf is nu in aanbouw aan de Marie Curielaan, op het bedrijventerrein Plassendale, in Oostende. De site is 4,5 hectare groot en het raamwerk van het gebouw, dat 1,5 hectare groot zal zijn, is al te zien. Renasci wil in het eerste kwartaal van 2020 operationeel zijn. Initiatiefnemer Luc Desender is al vijf jaar bezig met het project. Hij was de man achter het vijf jaar geleden failliet gegane Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds.

Investeerders

Desender slaagde erin om investeerders rond zich te verzamelen voor dit nieuwe project. Naast hemzelf zijn dat de zakenlui Carlo Vermeersch, Axel De Buysscher en Guy De Clercq. Met de nieuwe afvalfabriek gaat een investering van 54 miljoen euro gepaard. 1 miljoen euro daarvan is gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Europa ondersteunde ook de universiteiten die het nodige onderzoek voeren. Het bedrijf zoekt nu een 40-tal werknemers, zowel hoog- als laaggeschoolden.

“In de praktijk zullen afvalverwerkende bedrijven met hun afval naar hier komen. Dat zal voornamelijk vanuit West-Vlaanderen worden aangevoerd. We hebben ook een loskade om het afval per schip aan te voeren”, aldus Luc Desender. “Huishoudelijk afval kunnen we ook verwerken, maar volgens de huidige wetgeving moeten de gemeenten dat doen. Dat gebeurt via intercommunales. Industrieel afval mogen wij wel verwerken. Ik verwacht dat het vooral over plastic zal gaan. Er is veel vraag naar de afgewerkte producten, maar contracten zijn nog niet getekend.”

Pilootproject

“Dit pilootproject moet op het vlak van afvalverwerking een voorbeeld worden voor de rest van de wereld”, zegt projectdirecteur Piet Vanoutrive. “De patentaanvraag voor de techniek is al ingediend. Het bedrijf kreeg intussen al vragen van buiten Europa, waar dit project met argusogen gevolgd wordt. Onder meer in Afrika is er interesse om het concept over te nemen.”

“Volgens de afvalrichtlijn van de Europese Unie moeten we in 2020 minstens de helft van ons afval hergebruiken en vanaf 2030 wordt dat 65 procent. Omzetten van afval in energie wordt daar niet in meegerekend. Smart chain processing wint 64 procent van de energie terug en zelfs 72,3 procent aan grondstoffen. Het verwerkingsproces genereert geen restafval, geen afvalwater en haalt de nodige energie uit het proces zelf. Volgens VITO, de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek, is smart chain processing beter voor het milieu dan bestaande verwerkingsmethodes.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier