Nieuw leven voor Tieltse zomerbar: Treelove wordt cultuurtempel

Stefaan Deceuninck en Koen Vanneste willen van Treelove een succes op lange termijn maken. © WME
Philippe Verhaest

De zomerbar Treelove is terug van weggeweest. Ingelmunsternaar Stefaan Deceuninck gooit het over een andere boeg en trekt voluit de culturele kaart. “We willen jong muzikaal talent uit eigen regio een podium bieden”, zegt hij. Volgend voorjaar opent Treelove opnieuw de deuren, maar zondag 8 september volgt al een eerste voorsmaakje met enkele dj’s.

Treelove was drie zomers lang een vaste waarde om de Tieltse (feest)kalender. Het horecatrio Laurent Dobbelaere, Jonas Desmet en Sander Vuylsteke lokte veel volk naar de tuin van het voormalige restaurant De Meersbloem in de Polderstraat, maar een vierde editie kwam er deze zomer echter niet.

Het doek leek definitief over Treelove gevallen, maar dat was buiten Stefaan Deceuninck (35) gerekend. De Ingelmunsternaar werkte mee aan de uitbouw van de zomerbar en zorgde onder andere voor de bar en de ondertussen iconische boomhut. “Heel veel mensen vonden het jammer dat Treelove geen vervolg meer kreeg”, legt hij uit. “Ik heb dan wel nooit mee achter de toog van deze plek gestaan, hier steekt heel veel tijd en energie in. En alles opnieuw afbreken zou ik bijzonder spijtig gevonden hebben.”

Afgelopen voorjaar stak Stefaan de koppen bij elkaar met eigenaar Koen Vanneste (59) en die had meteen oren naar het voorstel. Koen kocht het pand en tuin van De Meersbloem in 2011 en bood zo sinds 2016 onderdak aan Treelove. “Een erg mooi verhaal”, noemt hij het. “En ergens zou het wel jammer zijn mocht alles in stilte eindigen.”

“Deze plek heeft alle potentieel om een nieuwe hotspot in Tielt te worden”

Stefaan wil van Treelove een echte culturele trekpleister maken. “Ik gooi het over een compleet andere boeg dan mijn voorgangers”, benadrukt hij. “Geen traditionele zomerbar zoals we die ondertussen maar al te goed kennen, maar een plek waar muzikaal en cultureel talent uit eigen regio een podium krijgt. In openlucht en volop in het groen. Dit kan een unieke locatie worden.”

Ziel behouden

Koen knikt. “Onze streek telt heel veel veelbelovende groepjes en muzikale verenigingen. Die verdienen een plek om hun ding te doen.” Tegen mei 2020 moet Treelove 2.0 een feit zijn, klinkt het. “De concrete uitwerking willen we de komende maanden vorm geven en ondertussen wordt ook het restaurantgedeelte gerenoveerd. De mogelijkheid bestaat dat we dat segment binnen Treelove integreren. Momenteel bevindt de tuin zich nog in de staat van de zomer van 2018. Die zullen we ook wat onder handen nemen, maar de ziel van Treelove blijft sowieso behouden. Volgend jaar willen we een stevig uitgewerkte kalender opstellen, want het is de bedoeling dat hier elke week iets te beleven zal zijn.”

Stefaan is ervan overtuigd dat Treelove als locatie een goeie aanvulling zal vormen op het cultureel centrum Gildhof, Theater Malpertuis en de Europahal. “Deze plek heeft alle potentieel om een nieuwe hotspot te worden.”

Wie niet wil wachten tot volgend jaar, kan op zondag 8 september al eenmalig terecht in Treelove voor een stevig feestje met dj’s Fred Hush, Pete Howl, Laura Zamrowski en de wereldberoemde Marco Bailey. “Die dag vier ik bovendien mijn 36ste verjaardag”, glimlacht Stefaan. “Een mooier geschenk kan ik me dus niet inbeelden.”

Om Treelove te doen slagen, is Stefaan Deceuninck nog op zoek naar medewerkers die het project mee willen vooruit stuwen. Contact opnemen kan via 0486 62 81 84 of de Facebookpagina van Treelove. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier