Nieuw leven in café ‘t Stroomtje in Leke

Tom Mattelin achter de toog die zal blijven zoals vroeger. © ACK
Redactie KW

Café ‘t Stroomtje opent binnenkort opnieuw de deuren. Vorig jaar overleed uitbater Maurice Vangaver op 94-jarige leeftijd, maar nu wil Tom Mattelin het café nieuw leven inblazen.

Maurice Vangaver was 69 jaar lang de waard achter de toog in café ‘t Stroomtje, dat hij tot zijn 93ste openhield. Wellicht was hij daarmee de oudste cafébaas van het land. Toen Maurits op 20 april 2019 stierf, was hij al een tijdje opgenomen in een woonzorgcentrum. Sindsdien stond ‘t Stroomtje leeg. Het unieke interieur, dat nog stamde uit de tijd dat zijn schoonouders het café uitbaatten, bleef er onaangeroerd. Het interieur zou zo weggeplukt kunnen zijn uit een museum.

Niets veranderen

De vaste klanten misten de sfeer van ‘t Stroomtje, maar nu komt daar verandering in. Tom Mattelin (49), een geboren Lekenaar, heeft het café gekocht. “Op zaterdag 13 juni wordt het café geopend, volledig met het interieur zoals het altijd al was. Niets gaat hier weg. Geen foto aan de muur, geen stoel en al zeker de toog niet”, lacht Tom. “De sfeer die hier heerst moet blijven, ook al is Maurits er niet meer. Zijn geest zal er altijd zijn, in die zin dat we het café in ere houden zoals het door hem werd achtergelaten. Ik ken het café heel goed en heb hier vele uren doorgebracht bij Maurits aan de toog.”

Zomerbar

Het café zou normaal openen op de verjaardag van Maurits, maar corona stak stokken in de wielen. “Mijn vriendin Cindy Sinnesael (44) ziet het zitten om het café open te houden voor een aantal maanden als zomerbar en daarna zoeken we iemand om de zaak over te nemen en verder in de stijl van Maurits het café voort te zetten. Voorlopig openen we op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 1 uur. Zelf heb ik een bouwbedrijf en kan ik dus niet de hele tijd zelf het café openhouden. Het is onze bedoeling om er naast het gewone aanbod ook in de namiddag koffie met versnaperingen aan te bieden en een cava, gin, sangria… Kortom, we zullen het aanbod uitbreiden. We zien wel hoelang we onze zomerbar zullen uitbaten, toch zeker een drietal maanden” verzekert Tom.

Wie geïnteresseerd is om de zaak uit te baten, kan contact opnemen via de Facebookpagina ‘t Stroomtje 2.0 en via het telefoonnummer 0475 73 92 64. Café ‘t Stroomtje is te vinden in de Lappersfortstraat 81 in Leke.

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten