Nieuw initiatief moet Franse werknemers naar West-Vlaanderen lokken

Redactie KW

Om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan wordt een versnelling hoger geschakeld door volop te gaan rekruteren in Noord-Frankrijk. Ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen en Xavier Bertrand, voorzitter van de Franse regio Les Hauts-de-France, sloten woensdag in de Velodroom van Roubaix een partnerschap om gezamenlijke acties op touw te zetten.

De arbeidskrapte in West-Vlaanderen wordt steeds scherper, zeker in het zuiden van West-Vlaanderen waar de werkloosheidscijfers historisch laag zijn. Die cijfers schommelen tussen de 3,5 procent en 5 procent in de regio Roeselare – Kortrijk, en in sommige sectoren is er amper nog iemand te vinden.

“Op vlak van arbeidsmobiliteit is er nog zo veel te doen”, zegt Lieven Danneels, voorzitter van Voka West-Vlaanderen. “Momenteel steken dagelijks al duizenden Franse medewerkers de grens over om te werken in West-Vlaanderen. Maar het kan nog veel meer worden. De kansen liggen echt voor het grijpen voor werkzoekenden uit Noord-Frankrijk in onze zeer innovatieve, internationaal georiënteerde bedrijven.”

Daarom sloot Voka een partnerschap af met de regio Les Hauts-de-France. Door dit partnerschap zullen West-Vlaamse bedrijven hun vacatures onder meer kunnen verspreiden via de verschillende sociale mediakanalen van de Région Hauts-de-France. Er komen ook reclamespotjes waarin bedrijven zich kunnen voorstellen aan de werkzoekenden en komen die op hun beurt in contact met acties of evenementen aan de Belgische kant van de grens. Er zal ook ingezet worden op grensoverschrijdende (taal)stages.

Op die manier kunnen Franse werkzoekenden aan de slag op de West-Vlaamse arbeidsmarkt, wordt de arbeidskrapte in de provincie tegengegaan en winnen de West-Vlaamse bedrijven aan naamsbekendheid over de grens.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier