Nieuw biertje verandert meteen van naam

Hobbybrouwers Christophe Goderis uit Geluwe (links) en Alexander Delmaere uit Staden met hun biertje Les deux Morins. © LVW
Redactie KW

Hobbybrouwers Christophe Goderis uit Geluwe en Alexander Delmaere uit Staden lanceerden in juni met Les Deux Copains een nieuwe tripel. Ondertussen is de naam veranderd naar Les Deux Morins. “Een collega in Bredene bracht eerder al het bier Copain op de markt en hij diende bezwaar in tegen onze naam.”

Les Deux Morins wordt gebrouwen bij Eutropius langs de Hogeweg in Menen. Christophe Goderis groeide op in Rollegem-Kapelle, Alexander in Sleihage. Christophe is in het maatwerkbedrijf ‘t Veer in Menen productieverantwoordelijke. Alexander is projectleider Telecom voor Arcadis. Drie jaar geleden begonnen ze aan Syntra West in Kortrijk aan een opleiding ‘artisanaal bier brouwen’.

Hun nieuw bier werd de afgelopen maanden geproefd op allerlei communiefeesten en viel in de smaak. Tot plots bleek dat er al een bier Copain op de markt was. “Strikt genomen was onze eerste naam niet hetzelfde en volgens onze raadsman maakten we vijftig procent kans dat we het zouden halen als het tot een procedure zou komen voor de rechtbank“, zeggen Christophe en Alexander. “Om geen risico te nemen, veranderden we onze naam. Weliswaar met extra kosten want we hadden nieuwe etiketten en glazen nodig. Onze naam is voortaan ook officieel geregistreerd.”

In café ‘t Smiske

“Voor ons gaat het over de inhoud van de fles. Ondertussen is het eerste brouwsel van 1.300 liter er bijna helemaal door. We hadden verwacht dat dit vier à vijf maanden zou duren. Na twee maanden is er al bijna geen voorraad meer. Les Deux Morins wordt geserveerd in café ‘t Smiske in Geluwe en de kantine van Sparta Kruiseke.”

Hun nieuwe naam lanceerden ze via Facebook en dat zorgde voor heel wat reacties. “De nieuwe naam werd door iedereen vrij positief onthaald”, zeggen Christophe en Alexander. “Aanvankelijk vreesden we de naamsverandering maar uiteindelijk geeft het ons een extra boost. De nieuwe naam is op het einde van het verhaal dus zelfs positief uitgedraaid.”

Oude Belgen

De eerste naam was een logische keuze. Nu is er ook een uitleg. “Op de lagere school leerden we allemaal over de Oude Belgen, volgens Julius Caesar ‘de dappersten’ onder de Galliërs. De namen zinderden in onze jonge geesten: Nerviërs, Eburonen, Menapiërs, Morinen, Treviren. De meester van toen vertelde ons dat ze ‘mede’ dronken een biersoort op basis van honing en dat ze dobbelden om vrouwen. Ze vonden de houten ton uit en introduceerden de zeep. Misschien lenen West-Vlamingen die ondernemingszin wel van die verre voorvaderen, de Morinen. We noemen onszelf twee hedendaagse Morinen. Les Deux Morins is een smaakvolle combinatie van dat ondernemerschap, volharding en die eeuwigdurende liefde voor bier”, zo klinkt het.

“Les Deux Morins is een redelijk complex biertje”, vindt Christophe. “Met drie hoppen, drie granen en verschillende kruiden. Het moet wel smaken zoals we het aangeven. Anders is het niet goed. We zijn streng voor onszelf. Er zitten geen chemische producten in. We proberen zo natuurlijk mogelijk te werken.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier