Niels Volckaert ruilt toga voor cognac: “Opnieuw de passie ontdekken”

Niels Volckaert hoopt van zijn cognac zijn hoofdberoep te maken. (Foto PS)
Peter Soete

Niels Volckaert (37) uit de Rumbeke heeft twaalf jaar gepleit aan de balie van Kortrijk. Afgelopen zomer hing hij echter zijn toga aan de haak en begon hij cognac te verkopen. Daar wil hij na verloop van tijd ook zijn hoofdberoep van maken.

“Ik heb twaalf jaar als advocaat aan de balie van Kortrijk gewerkt”, begint Niels Volckaert zijn verhaal. “Als student raakte ik gefascineerd door whisky: het productieproces, de verschillende regio’s en landen die voor verschillende geuren en smaken zorgen. Ik heb me daar vijftien jaar in verdiept, en ja, ook veel whisky geproefd, onder meer in The Bull in Roeselare, dé whiskytempel bij uitstek.”

“Het laatste jaar heb ik me echter toegelegd op cognac. Cognac is minder bekend en er is een minder grote hype rond deze drank. Ik had inderdaad al een idee om een commercieel verhaal te schrijven over dit product.” In de zomer reisde Niels naar de cognacstreek en in het cognachuis Michelet selecteerde hij vier vaten Grande Champagne Premier Cru die hij hier mag verkopen. “Het huis Michelet is gelukkig zeer flexibel want ik moet niet meteen die vier vaten cognac kopen, ik mag gewoon de flessen kopen die ik denk nodig te hebben. En als mijn voorraad is uitgeput, kan ik blijven cognac van dezelfde vaten kopen. Die vier vaten blijven voor mij gereserveerd tot het einde van het jaar.”

Boury

“Ik heb mijn cognac ook gepresenteerd aan de twee sommeliers van het driesterrenrestaurant Boury en ze waren zeer enthousiast. Zelfs in die mate dat ze twee van de vier cognacs op de Bourykaart hebben gezet”, vertelt Volckaert trots.

“Mijn ‘commerce’ staat uiteraard nog in de kinderschoenen. Ik stockeer de flessen op mijn zolder in de Albert Sercustraat in Rumbeke en daar gebeurt ook de verkoop. Ik werk nog als jurist bij dezelfde firma waar ik ook advocaat was. Aan de balie werken kan niet meer want dit is niet combineerbaar met een ander beroep.

“Ik droom er wel van om mijn bijberoep te transformeren tot mijn hoofdberoep”, gaat Niels verder. “Ik ben me momenteel aan het inwerken in de wereld van armagnac en wil ook de topproducten van die likeur hier verkopen. Ik hou van Italië en de Italiaanse manier van leven en daarom heb ik mijn bedrijf Piacere Rinato gedoopt ofwel ‘herboren genot’. Ik wil opnieuw de passie ontdekken en ik geloof dat ik dat kan doen als ondernemer van cognac en andere sterke dranken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise