Nick en Charlotte geven De Botermand in Veurne tweede leven

Wouter Verheecke

Achter de toog van De Botermand staan twee nieuwe maar vertrouwde gezichten. Nick van Crugten en Charlotte Galle verhuisden immers van de Appelmarkt naar de Grote Markt. Vorige week openden zij daar voor het eerst de deuren van ‘De Botermand 2.0’.

Nick van Crugten (31) en zijn vriendin Charlotte Galle (27) deelden de voorbije vier jaren de werkvloer van dubbelcafé ‘Oud Veurne – Pietje Pek’ op de Appelmarkt. “We hielden ‘De Botermand’ al langer voor ogen als onze volgende stap en lieten dat een tijdje geleden vallen bij de vorige uitbater, Vincent Eerebout. Hij zou hier aanvankelijk nog twee jaar voortdoen, en wij dus ook op de Appelmarkt. Afgelopen voorjaar vertelde hij ons echter dat hij er nu al mee wou stoppen. Dat versnelde onze plannen weliswaar, maar we wilden onze kans niet mislopen. Daarom beslisten we dus om nu al te verhuizen”, vertelt Nick.

Grondig nagedacht

Voor ‘Oud Veurne – Pietje Pek’ vonden ze al gauw overnemers. Met Kristof Vande Veire en Sarah Guimard is daar sinds vorige maand een nieuw, jong koppel aan de slag. “Zij zijn er volgens plan op 1 september gestart, wij zouden hier op 1 oktober onze intrek nemen”, pikt Charlotte in. “We wilden daar liever nog enkele maanden langer achter de toog staan en afscheid kunnen nemen van onze trouwe cafégangers, maar corona besliste daar anders over. Geheel onverwacht was de ingang van de lockdown in maart meteen onze laatste avond. Pietje Pek moest als danscafé gesloten blijven en dan kozen we er zelf voor om ook praatcafé Oud Veurne niet te openen in de zomer, wat daar sowieso een rustiger periode was voor ons.”

Dat gaf het koppel evenwel de tijd om grondig na te denken over een nieuwe stijl voor ‘De Botermand’, dat zij officieus omdoopten tot ‘BTRMND.’. Dat nieuwe logo prijkt nu op hun outfits en kreeg ook een prominente plek in het opgesmukte interieur. “Het café is niet ons eigendom, maar we wilden hier wel onze stempel drukken”, verklaart Nick. “Vincent werkte hier vijf jaar lang succesvol op zijn manier, maar wij doen het op onze manier. Dit is bijvoorbeeld niet langer een supporterscafé van Club Brugge. Anderzijds blijft ‘De Botermand’ wel met plezier de hoofdsponsor van KSV Veurne.”

Nog opmerkelijk is dat het café 18+ wordt. “‘Pietje Pek’ was altijd open tot in de vroege uurtjes, de werkingskosten lagen er hoger door de dj’s en het was niet altijd makkelijk om daar personeel te vinden. Daar wilden wij vanaf”, motiveert Charlotte die keuze.

Werkmensen

“We hebben niets tegen de scholieren die op vrijdagnamiddag hun weekend willen inzetten. Integendeel, er moet voor iedereen een café zijn op de markt. Net daarom hebben we afgesproken met Kristof en Sarah dat we de jeugd naar hen doorverwijzen en dat de werkmensen bij ons terechtkunnen om op het gemak een pint te drinken. Na 22 uur dimmen we de lichten en gaat de muziek luider, en starten we zo de preparty voor wie daarna nog de markt wil oversteken naar onze vorige stek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.