Na ouders is ook dochter Michèle Lievens van LF Trading uit Izegem hofleverancier

Slechts drie hofleveranciers krijgen dit jaar een brevet. Eentje daarvan is Michèle Lievens uit Koekelare. Ze runt in Izegem textielgroothandel LF Trading. Haar ouders Filip Lievens en Dorine Dedeyger uit Diksmuide zijn ook al hofleverancier met hun zaak LF Selection. “Toch gaat de titel niet over van ouders op kind”, verzekert Michèle. “Ik moest helemaal van nul af aan starten.”

Hofleverancier Michèle Lievens met de kinderen Kamiel en Amélie die genieten in de ‘Shepherds Place Design chair’, een ontwerp van Michèle. © foto Frank

De vreugde na maandenlang afwachten is groot bij de familie Lievens. Afgelopen week kreeg dochter Michèle te horen dat ze gebrevetteerd is als hofleverancier. “Het was een heel spannende periode”, zegt Michèle Lievens (28). “Amper een half jaar geleden nam ik de zaak LF Trading van mijn ouders over: een groothandel gespecialiseerd in stoffen.”

“We werken vooral met natuurlijke vezels zoals hennep en linnen en opteren hierbij vooral voor Belgische stoffen. Ik heb een aantal jaar meegewerkt in beide zaken van mijn ouders. Die ervaring komt me nu uitstekend van pas. Ik heb een uitstekende leerschool gehad.” Intussen verhuisde ze de maatschappelijke zetel van LF Trading naar Koekelare, waar ze ook woont.

Heel wat criteria

Tegelijk met de overname van de zaak startte ook zij de procedure op om hofleverancier te worden. Met de nadruk op ‘ook’, want haar ouders zijn het al. “De erkenning wordt niet zomaar doorgegeven. Ik heb de aanvraag van nul af aan gedaan. En dan is het wachten. Veel info krijg je in die tussentijd niet, behalve de melding dat de koning nog zijn handtekening moest zetten en zo…”

De titel van Gebrevetteerd Hofleverancier geldt in principe voor vijf jaar, waarna het dossier automatisch opnieuw onderzocht wordt. Kandidaten worden vooraf goed gescreend. Er zijn ook heel wat criteria waaraan voldaan moet worden.

Het zou misschien verleidelijk zijn om foto’s van je producten in het paleis op sociale media te posten, maar dat doe je niet. We zijn daar heel strikt in

“Discretie is daar één van”, geeft Michèle als voorbeeld. “Het zou misschien verleidelijk zijn om foto’s van je producten in het paleis op sociale media te posten. Maar dat doe je niet. We zijn daar heel strikt in. Voor al onze klanten trouwens. Soms sturen klanten ons zelf wel eens foto’s van het resultaat en pas als er een uitdrukkelijk akkoord is, zullen we die openbaar maken.”

De textielstoffen, zoals onder meer gordijnen, zijn niet de enige producten die vanuit Izegem aan het paleis geleverd worden. Ook gestoffeerde zitmeubelen werden er al vanuit de Stad van Schoenen en Borstels richting Brussel gevoerd. Met LF Selection zijn de ouders Filip Lievens en Dorine Dedeyger al een aantal jaar hofleverancier.

Uitreiking uitgesteld

“We hebben al geruime tijd onze zaak LF Selection waarmee we gestoffeerde meubelen op maat maken”, zegt Dorine Dedeyger (59). “In 2007 splitsten we de firma op: met LF Trading creëerden we een eigen merk voor onze stoffen. En het is dat bedrijf dat Michèle nu heeft overgenomen. We leverden al een tijdlang aan het hof, dat was trouwens een van de voorwaarden om de titel van hofleverancier te bekomen.”

“Bij de troonswissel besloten we onze aanvraag in te dienen en sinds 2013 zijn we officieel ‘Gebrevetteerd Hofleverancier’. Eigenlijk kwamen we destijds in contact met het paleis door een architect die er ons introduceerde”, geeft Dorine nog mee.

Voor ons is dit een teken dat we goede producten leveren en dat onze kwaliteit gewaardeerd wordt

Het is nog niet zo dat er nu in Izegem twee brevetten mooi ingekaderd aan de muur hangen. “Door de coronamaatregelen is de uitreiking uitgesteld”, zegt Michèle. “Wellicht zal dit volgend jaar gebeuren, samen met de uitreiking van de brevetten van de nieuwe lichting hofleveranciers.”

Dit jaar werd de titel slechts drie keer toegekend. “Dit maakt het nog specialer. Voor ons is dit een teken dat we goede producten leveren en dat onze kwaliteit gewaardeerd wordt”, besluit Michèle Lievens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.