Na bijna 35 jaar komt einde aan Schoenen St. Gillis in Brugge : “Machteloos tegen de e-commerce”

Isabelle Pintelon van Schoenen Sint-Gillis heeft andere plannen. (foto DC)©Davy Coghe Davy Coghe
Isabelle Pintelon van Schoenen Sint-Gillis heeft andere plannen. (foto DC)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Eind maart gaat het laatste paar schoenen de deur uit bij de bekende familiale schoenenzaak St. Gillis. Uitbaatster Isabel Pintelon heeft nieuwe professionele plannen en het pand aan de Krommeweg in Sint-Jozef zou op termijn verkocht worden voor projectontwikkeling.

Met de stopzetting verdwijnt opnieuw een bekende familiale traditiezaak in Brugge. De vestiging in Oostkamp ging al eerder dicht en einde maart is het ook gedaan met de vestiging in het ruime pand aan de Krommeweg in Sint-Jozef.

“Het was mijn moeder Martine Verduyn, die in 1987 startte met de schoenenzaak in de Baliestraat in de Brugse wijk Sint-Gillis, vandaar dus de naam van de zaak”, vertelt huidig zaakvoerster Isabel Pintelon. “Ik heb de zaak jarenlang samen met mijn mama uitgebaat. In 2001 zijn we dan gestart met een tweede vestiging, in de Majoor Woodstraat in Oostkamp, vlakbij het gemeentehuis. Vanuit de oorspronkelijke vestiging in de Baliestraat, waar het in 1987 allemaal begon, zijn we in 2008 verhuisd naar een eigen modern pand aan de Krommeweg in de wijk Sint-Jozef.”

Schoenen St. Gillis is al jaren een grote, bekende naam in het Brugse en kon dan ook op een ruim klantenbestand rekenen. Maar toch zorgt het snel wijzigende koopgedrag van de consument er nu voor dat ook deze Brugse zaak er het bijltje bij neer legt.

“Wij hebben lange tijd heel goed gewerkt, maar de opmars van de ‘e-commerce’, waarbij de klanten dus in steeds grotere mate hun schoenen bestellen via de grote online shoppingbedrijven, hebben wij ook heel erg goed gevoeld. Het is erg moeilijk om daar als familiaal bedrijf tegen op te boksen”, zegt Isabel.

“Maar er spelen ook nog wel enkele familiale en persoonlijke motieven mee bij de beslissing om te stoppen met de zaak. Mijn zus, die ook al enkele jaren mee in de zaak actief is, koos er namelijk voor om een andere professionele uitdaging aan te gaan en dat heeft voor mij toch ook wel een impact. En ik heb zelf eigenlijk ook nieuwe plannen. Ik ben al jarenlang gepassioneerd door paarden en recreatie met paarden, en ga me daar verder professioneel op toeleggen. Daar ben ik eigenlijk nu al mee bezig, maar ik wil me daarop dus gaan focussen.”

Pand verkopen

Het ruime pand van St. Gillis schoenen in Sint-Jozef staat intussen te huur. Voor ‘kortverhuur’ meer bepaald, zoals voor een jaar, waarbij jonge bedrijven eens kunnen proefdraaien. Maar op termijn is het de bedoeling om het pand, dat eigendom is van de uitbatende familie, te verkopen.

“We bekijken inderdaad de mogelijkheden volgens het nieuwe RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan, red.) Fort Lapin dat hier van toepassing is”, gaat Isabelle verder. “En bedoeling zou dan zijn om het te koop te stellen om te laten ontwikkelen, wellicht voor appartementen. Maar voor alle duidelijkheid: nu kan iedereen die nog schoenen wil kopen nog bij ons terecht. Nog tot einde maart zijn we iedere zaterdag open en verkopen we de stock uit.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.