Muzikante Ruth Verhelst maakt juwelen van gitaarsnaren

Ruth Verhelst: "Ik maakte onlangs een armbandje voor iemand die net haar man, die ook gitarist was, had verloren. Dat was best wel emotioneel." © gf
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

De Kortrijkse muzikante Ruth Verhelst (52) herwerkt gitaarsnaren tot handgemaakte, unieke juwelen. Ruth Verhelst is bekend als ex-bassist van Daan, Novastar en Praga Khan. Daarnaast treedt ze ook op als soloartieste.

Door de coronacrisis liggen de evenementen voor Ruth Verhelst al even stil en besloot ze een webshop op te richten. “Ik probeer zoveel mogelijk te recycleren en daarom begon ik te experimenteren met basgitaarsnaren. Het idee ontstond net voor een optreden met Novastar op Rock Werchter”, vertelt de Kortrijkse.

Het idee is uniek en de manier waarop het tot stand kwam nog meer. “Net voor de start van het optreden besloot ik een kapotte snaar rond mijn pols te dragen. De positieve commentaren in de backstage zorgden ervoor dat ik ontwerpen begon te maken”, weet Ruth. “Iedere snaar is uniek en werd gebruikt bij een optreden. Er hangt dus ook een emotionele waarde aan vast. Er kruipt dan ook veel tijd en energie in de creatie.”

Een voorbeeld van een armband, waarvoor snaren gebruikt werden.
Een voorbeeld van een armband, waarvoor snaren gebruikt werden.© gf

Haar lijn van juwelen draagt de toepasselijke naam Unique C Chic, want ze zijn uniek en chique. Naast armbanden spitst Ruth zich ook toe op andere accessoires zoals ringen. “Ik gaf vaak een zelfgemaakte armband cadeau en plots kwamen er heel veel individuele aanvragen binnen. Omdat ik zelf chaotisch ben, heb ik professionele hulp ingeroepen.” Die professionele hulp vond ze in haar muzikale vriendenkring. Ze werkt nu samen met Michael Schack – de drummer bij onder meer Milk Inc., Netsky en Kate Ryan – en Nicolas Lambrechts. “Nicolas is een jonge getalenteerde ondernemer, die zelf ook in de festivalwereld actief is en die mijn verhaal ook naar de jongere generatie kan helpen overbrengen. Zo kan ik creatief mijn ding doen, terwijl zij mijn creaties bij het publiek helpen brengen.”

Dankbaarheid

De gebruikte snaren krijgt Ruth van bevriende muzikanten. Ook enkele winkeliers die snaren vervangen, zijn ondertussen in haar verhaal mee gestapt. “Ik maakte onlangs een armbandje voor iemand die net haar man, die ook gitarist was, had verloren. Dat was best wel emotioneel voor mij, want ze kan nu met een van de snaren die haar man nog heeft bespeeld om haar pols lopen. Haar glimlach en dankbaarheid verbindt me nog meer met wat ik maak.”

Als het van de muzikante afhangt, blijft het niet bij snaren. “Mijn hoofd staat niet stil als het over recycling gaat. Bij elk product denk ik wat we ermee zouden kunnen doen. Ook onze verpakkingen zijn volledig recycleerbaar.” Ondertussen is het afwachten wat ze nog in petto heeft. Momenteel werkt Ruth aan een upcycling verhaal met drumstokken van Michael Schack.

Info: www.uniquecchic.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.