Mosselseizoen ingezet met drone op het strand van Zeebrugge

Topchef Syrco Bakker kijkt hoe een drone de eerste Zeeuwse mosselen levert op het strand van Zeebrugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het mosselseizoen is nu echt begonnen. Sterrenchef Syrco Bakker liet woensdagnamiddag per drone vanuit het Zeeuwse Yerseke een eerste zak met 15 kilo mosselen arriveren in het voor de hele zomer volgeboekte pop-up restaurant van zijn zakenpartner Sergio Herman op het strand van Zeebrugge.

Tot nu toe werden in onze restaurants ofwel Deense ofwel Zeeuwse mosselen van de hangcultuur geserveerd. Die groeien wat sneller dan de echte Zeeuwse mosselen van de bodemcultuur, maar zijn wat kleiner en vaker aangevreten door krabbetjes. Op 7 juli is pas het echte mosselseizoen gestart. En ze zien er deze zomer niet alleen goed uit, die grote, vlezige mossels, ze smaken ook heerlijk!

Moules/Frites

De Zeeuws-Vlaming Syrco Bakker, die het driesterren restaurant Pure C in Cadzand runt, roerde woensdag in de potten van Moules/Frites, het pop-up restaurant van zijn zakenpartner Sergio Herman op het strand van Zeebrugge. Hij liet per drone een eerste zak met echte Zeeuwse mosselen vanuit Yerseke overvliegen en landen in het mulle, Zeebrugse zand.

In juli en augustus krijgen de gasten er voor 65 euro een mosselmenu geserveerd, inclusief een cocktail, twee garnaalkroketen (met Zeebrugse garnalen) en een dame blanche als dessert. In het restaurant weergalmen de hele zomer lang Belgische liedjes. Wie nog wil reserveren, is eraan voor zijn moeite. In 48 uren tijd was het restaurant van Sergio Herman volgeboekt.

360 menu’s per dag

Tot eind augustus zijn er drie services (om 12, 16 en 20 uur), telkens voor 120 couverts. De zestienkoppige keuken moet 360 menu’s per dag bereiden. Zo’n 21.600 mosselpannen van 1,2 kilo volgens het unieke recept van Sergio Herman (een hommage aan het Sluise mosselrestaurant van zijn vader) bereiden en 43.200 garnaalkroketten rollen in twee zomermaanden tijd! Er kan volgens Bart Roman, de organisator van WECANDANCE en mede-initiefnemer van dit culinair ideetje, niemand meer bij. Wie de sfeer wil proeven, kan wel nog iets drinken op het terras van het restaurant. Daar zijn 76 zitjes…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier