Mosselkweekproject en groene zeedijk winnaars van de Blue Innovation Awards

In Brussel zijn dinsdag de Blue Innovation Awards 2020 uitgereikt. De awards gaan naar vernieuwende projecten in de blauwe economie. Het mosselkweekproject van het Oostendse Brevisco is een van de laureaten en de groene zeedijk van Westende won zelfs twee awards.

De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster om innovatieve projecten, producten en diensten in de blauwe economie in de schijnwerpers te plaatsen. De Blauwe Cluster is een netwerk van innovatieve organisaties, die zich toeleggen op de ontwikkeling en bevordering van duurzame economische activiteiten op zee.

Nearshore Mussel Project van Brevisco, het bedrijf van de Oostendse reder Willy Versluys, sleepte de Blue Innovation Wave-award in de wacht. Dit project zet in op grootschalige kweek van mosselen in de nearshore-zone van de Belgische Noordzee. Willy Versluys experimenteert al 40 jaar met mosselkweek en ontwikkelde met Brevisco in de voorbije jaren een kosten-efficiënt en Noordzee-proof kweeksysteem.

Door gebruik te maken van innovatieve schroefankers, die Brevisco ook zelf in de zeebodem aanbracht, kan optimale verankering worden gecombineerd met minimale bodemberoering. Daarnaast werd een innovatief mooring- en kweeksysteem ontwikkeld, dat minimale kapitaaluitgaven met maximale en stabiele kweekopbrengsten combineert. Tenslotte ontwikkelde en testte Brevisco binnen het nearshore mosselproject allerlei duurzame materialen en touwconfiguraties die, behalve voor maximale kweekopbrengsten, ook instaan voor milieubewuste maricultuur.

Dankzij deze innovaties konden vele tientallen tonnen mosselen worden gekweekt per hectare zee. Brevisco zou nu graag een plek krijgen in de zone voor de kust van Nieuwpoort die aan de zeeboerderij van Colruyt is toegewezen, of een samenwerking met Colruyt aangaan.

Coastbusters

De Dual-Fuel Hydrogen Engine van BeHydro werd beloond met de Corporate Blue Innovation Wave-award. Deze op waterstof aangedreven motor kan voor diverse mariene en andere toepassingen ingezet worden. BeHydro is een Belgische joint venture tussen het Antwerpse Companie Maritime Belge en het Gentse Anglo Belgian Corporation.

Mosselkweekproject en groene zeedijk winnaars van de Blue Innovation Awards

Coastbusters, een samenwerkingsinitiatief van ILVO, DEME, Jan De Nul, SIOEN Industries en VLIZ, ging aan de haal met de Blue Innovation Swell-award. Dit project betreft de aanleg van biogene riffen voor de Belgische kust. Aanvankelijk werden proeven gedaan met mosselen, wieren en schelpkokerwormen. De meest bruikbare resultaten werden bereikt met mosselen, en daarmee loopt nu een nieuw proefproject voor de kust van De Panne.

Twee awards voor zeedijk Westende

Het project rond de renovatie van de zeedijk van Westende werd onderscheiden met de Blue Innovation Captain-award. Initiatiefnemers zijn het gemeentebestuur van Middelkerke en het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. De zeedijk met groenstrook – een ‘grasdijk’ – wordt vanaf het najaar van 2020 gerealiseerd. Dit project won naast de Blue Innovation Captain-award ook de publieksprijs, de Inspirational Blue Wave-award.

(HH)

Mosselkweekproject en groene zeedijk winnaars van de Blue Innovation Awards

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.