Modezaak Geerits vreest voor verloren jaar na nieuwe maatregelen

Marc Geerits ziet de komende maanden somber tegemoet. © SD
Redactie KW

In de marge van ons gesprek eerder deze week met duo-voorzitter Jurgen Crombez van het Centrummanagement hadden we ook een digitale date met zijn collega Marc Geerits van de gelijknamige modezaak op de Ieperse Grote Markt.

Marc vindt de nieuwe genomen maatregelen heel dubbel. “Je mag met je partner slapen, maar je mag er niet mee naar de winkel, maar je mag dan wel weer met tien aan tafel zitten. Al is dat wel positief voor de horeca. Mij lijkt het weer typisch Belgische regelgeving! Als iedereen correct zijn masker draagt, is er toch veel mogelijk. Dit zal voor de handel en de horeca weer zijn gevolgen hebben.”

“Vooral bij de-60 plussers, die bij ons nog altijd een belangrijke doelgroep vormen, zit de schrik er nu goed in! Dit voelden we direct in de verkoop.” Doordat de solden van juli naar augustus verplaatst werden, hebben heel wat winkeliers creatief omgesprongen met bestaande regelgeving, horen we van Marc. “Heel wat winkeliers waren al van in mei of juni bezig met koppelverkoop. Dit zorgt ervoor dat ik de officiële start op 1 augustus niet al niet te hoog inschat. Nu je alleen moet winkelen en het maar een half uurtje mag duren schat ik het zelfs nog lager in.”

Pijnlijk omzetverlies

Over geleden verliezen van zijn modezaak is Marc ook heel duidelijk. “De gevolgen van de acht weken sluiting zijn enorm. Dit waren onze belangrijkste weken van het seizoen waar men zich in het nieuw stak voor een communie of trouw. Het verlies in omzet is pijnlijk. We zitten nu nog 40 procent lager dan vorig jaar. Dit zal zijn gevolgen hebben op het hele jaar. Er was geen buffer om de wintercollectie te betalen. Ik vrees voor veel handeaars het ergste.”

“De laatste seizoenen waren al niet de beste. Waar nu een goede spaarpot ontbreekt, komt men voor moeilijke tijden te staan. We waren redelijk hoopvol voor het winterseizoen, maar met de nieuwe maatregelen wordt het hoogstwaarschijnlijk een verloren jaar. Door de lagere verkoop zijn we genoodzaakt om medewerkers economisch werkloos te zetten. Eén medewerker met een tijdelijk contract hebben we moeten laten gaan.”

Strong & smart

Of ze zich op de toekomst kunnen voorbereiden, willen we tot slot nog weten van Marc Geerits. “De toekomst zal een stuk afhangen van een vaccin. We verkopen nog niet online. De collega’s die het wel doen, waren tevreden over de digitale verkoop tijdens de lockdown. Nu voelen ze wel een enorme terugval.”

Online verkopen vergt een redelijke investering en vooral veel tijd. Als je dit goed wil doen, moet er daar iemand gemiddeld een paar dagen per week mee bezig zijn. Volgens ons is dit dus voorlopig niet de oplossing. Dit neemt niet weg dat een grotere aanwezigheid op het internet en sociale media wel een prioriteit zal moeten worden.”

“Het zal een combinatie worden van ‘only the strong survive’ en ‘only the smart survive’. Wie financieel niet sterk genoeg staat, zal al heel ‘smart’ moeten zijn om hier goed uit te komen. Het aantal zelfstandigen zal in het komende jaar helaas niet toenemen. Laat ons binnen een jaar eens kijken naar de leegstand in de stad. Ik vrees dat er veel zal bijkomen. En hoe meer leegstand, hoe onaantrekkelijker een stad wordt, hoe minder volk er komt …”

“Maar laten we vooral positief blijven. We moeten hier met zijn allen doorheen en laat ons er vanuit gaan dat tegen volgend jaar alles weer een beetje normaal loopt.”

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier