Moderna Products verhuist in 2022 naar nieuwbouw op de Zuikaai in Izegem

Bart Bonte en Chantal Saelen bij een van de transportkooien die straks vervaardigd zullen worden. (foto Frank) © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

In 2022 wil Moderna Products de intrek nemen in een nieuwe vestiging langs de Zuidkaai op de site Sabbe-Dubaere. Het bedrijf wil er verder groeien. Ook qua technieken wordt er flink geïnnoveerd en daarvoor krijgt Moderna Products ook Vlaamse steun.

Het kabinet van viceminister-president Hilde Crevits was er als de kippen bij om de Vlaamse centen die toegekend werden aan Moderna Products wereldkundig te maken. In totaal zal Moderna Products 628.000 euro steun mogen genieten voor het project dat 13 miljoen euro kost. Een mooie duw in de rug. De totale investering in deze nieuwe site met bedrijfsgebouwen, kantoren, nieuwe machines en matrijzen bedraagt 25 miljoen euro. CEO Bart Bonte en zijn echtgenote Chantal Saelen, telg van de derde generatie, willen met het hele team het bedrijf futureproof maken en dus klaarstomen voor de toekomst. Het grote nieuws is ook dat de stek aan de Lodewijk de Raetlaan straks wordt verlaten en dat na 90 jaar in Kachtem het bedrijf een nieuwe locatie krijgt. Op de voormalige site Sabbe-Dubaere zal straks een nieuwbouw verrijzen. Bedoeling is om dankzij de extra capaciteit het productievolume binnen afzienbare tijd te verdubbelen.

Jullie blijven in Izegem en worden buren van Vandemoortele. Een bewuste keuze?

Bart Bonte: “Op onze huidige site was uitbreiden niet meer mogelijk. We moesten op zoek naar een stuk industriegrond van minstens 25.000 vierkante meter. En die liggen niet dik gezaaid. We wilden graag in Izegem blijven, voor de mensen die hier nu al bij ons werken. Uiteindelijk konden we de site Sabbe-Dubaere kopen. Een deel van de gebouwen zullen we er renoveren. De oude houtopslagplaatsen wordt bijvoorbeeld straks een overdekte parking voor ons personeel. Maar er komt ook een nieuwbouw met een hoogbouwmagazijn met automatische picking. Er is daarin ruimte voor 14.000 palletplaatsen, in Kachtem tellen we er op vandaag 3.500. Er komt een productieruimte van 11.000 vierkante meter, 3.000 vierkante meter magazijn en 2.500 vierkante meter aan kantoren en laboruimte. We hebben ons bedrijf volledig kunnen uittekenen volgens onze wensen met de bedoeling een betere interne flow te kunnen creëren. We hopen eind dit jaar nog met de afbraakwerken te kunnen starten. Tegen eind 2021 moet de nieuwbouw afgerond kunnen zijn. In het voorjaar van 2022 zouden we dan moeten kunnen verhuizen. Bedoeling is dat onze klanten er niets van merken, zodat we hen de gebruikelijke service kunnen blijven garanderen. Wij blijven ondertussen doorwerken in Kachtem. Wat later met deze site, na de verhuis, zal gebeuren is nog niet beslist.

Moderna Products neemt in 2022 de intrek in een nieuwbouw aan de Zuidkaai. (Foto A
Moderna Products neemt in 2022 de intrek in een nieuwbouw aan de Zuidkaai. (Foto A

De keuze om te investeren in de productie van dierentransportkooien ligt mee aan de basis van dit grootse project.

Chantal Saelen: “Ons bedrijf is destijds gestart als knopenfabriek. De tweede generatie nam er de productie van benodigdheden voor dieren bij. Nu zijn we daar volledig op overgeschakeld. Vroeger lag echter de focus meer op de kleinere huisdieren. We zijn ondertussen op wereldvlak de vierde grootste speler op de markt. Maar we gaan nog diversifiëren en richten ons nu op de productie van transportkooien voor honden. Omdat dat grotere producten zijn vergt dat ook nieuwe matrijzen en ook grotere machines. Aan de Zuidkaai zullen we plaats hebben voor 50 machines, hier in Kachtem is dat maar de helft.”

“Onze vestiging in de VS viert dit jaar de vijfde verjaardag”

Jullie ontwikkelden ook een nieuwe techniek. In wat verschilt die van de traditionele?

Bart: “Onze producten creëren we via het hogedrukspuiten. Deze nieuwe techniek, die we samen met KU Leuven hebben ontwikkeld, volgt dat proces maar dan aan een lagere druk. Daardoor ontstaan er dikwanderige producten, die veel sterker, maar ook lichter zijn. En dat is nu net heel belangrijk voor het transport van dieren. De kooien kunnen ook gestapeld worden zodat de ruimte in een vliegtuig maximaal kan benut worden. Onze kunststof is ook isolerend, zodat het temperatuurverschil voor de dieren kleiner is.”

Jullie werken met kunststof maar dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Valt dat te matchen?

Bart en Chantal: “Zeker. Nu bestaat al 30 procent van ons basismateriaal uit gerecycleerde kunststof en binnen tien jaar zou dat honderd procent moeten zijn. Onze nieuwbouw zal naast het kanaal liggen, dat biedt ook opportuniteiten voor duurzaam transport. We zullen er ook energie recupereren van onze machines. We hebben een ‘green pact’ afgesloten waarbij we onze visie op duurzaamheid omschrijven. Je leest er alles over op onze website.”

Jullie vestiging in Gaffney, South Carolina in de Verenigde Staten bestaat vijf jaar. Ook dat werd mee ingegeven door ecologische motieven.

Chantal: “We bleven maar containers het water over sturen. Dus besloten we daar een productievesting op te starten. Daar zijn zowat 40 mensen aan de slag. De ontwikkeling van onze producten gebeurt in Izegem, maar daar produceren we louter voor de Amerikaanse markt. De producten zijn aangepast naar Amerikaanse normen, ze zijn dus iets groter… Het is ook een gigantische markt. Zeker ook wat honden betreft. Wij zijn hier misschien meer een kattenland, maar daar vraagt men niet of je een hond hebt, maar welke hond je hebt.”

Moderna Products verhuist in 2022 naar nieuwbouw op de Zuikaai in Izegem

Ging jullie bedrijf gebukt onder coronacrisis?

Chantal: “Nee. We zijn kunnen blijven verder werken met de nodige maatregelen natuurlijk. De productie draaide op volle toeren, want mensen besparen niet op hun huisdieren, integendeel. Organisatorisch ligt de tweede golf van deze coronacrisis wat moeilijker. Nu word je al eens geconfronteerd met werknemers die in quarantaine moeten.”

Zoeken jullie nog volk?

Bart: “We werken hier zeven op zeven en 24 uur per dag met 80 personeelsleden, maar we kunnen altijd goede mensen gebruiken. Mensen met het juiste Moderna-DNA, kunnen hier altijd aan de slag.”

www.modernaproducts.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier