Minister-president Jan Jambon: “Brexit dreigt vooral West-Vlaanderen te treffen”

Jan Jambon zat dinsdagmorgen rond tafel met VOKA West-Vlaanderen. (foto ON)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

“Een goeie afhandeling van de brexit is een van mijn topprioriteiten”, beloofde Jan Jambon. “Want zelfs als er een georganiseerde brexit komt, dreigt West-Vlaanderen de zwaarste getroffen Vlaamse regio te worden.”

In de kantoren van VOKA West-Vlaanderen in Kortrijk pleegde minister-president Jan Jambon (N-VA) dinsdagmorgen overleg met het bestuurscomité van VOKA West-Vlaanderen. Daarbij werden vooral de vragen van VOKA, die het formuleerde voor de verkiezingen, afgetoetst aan het Vlaams regeerakkoord.

“De ambities van VOKA West-Vlaanderen en van de Vlaamse regering zijn dezelfde”, reageert Jan Jambon. “De tewerkstellingsgraad moet hoger, ook al is die al zeer hoog in West-Vlaanderen. Wij willen de tewerkstellingsgraad naar 80 procent krijgen. Daarbij willen we ons niet enkel richten op werklozen, maar ook op niet-actieven. Dit zijn mensen die denken of vrezen dat ze niet in aanmerking komen voor de arbeidsmarkt. In West-Vlaanderen zijn er 141.000 niet-actieven, een groot potentieel dus om de openstaande vacatures ingevuld te krijgen.”

Onderwijs en infrastructuur

Ook het onderwijs in onze provincie kwam aan bod. “De insteek van de West-Vlamingen bij de regeringsonderhandelingen vond ik heel verstandig, moet ik toegeven. Zij merkten op dat veel West-Vlaamse jongeren niet in West-Vlaanderen studeren. Daarom willen we verder MaNaMa-studies en postgraduaten ontwikkelen in West-Vlaanderen. Dan bied je de studenten de mogelijkheid om terug te keren. Niet elke provincie moet een volwaardig uitgebouwde universiteit hebben, dat is onbetaalbaar.”

Vier van zijn acht infrastructuurvragen van VOKA West-Vlaanderen staan in het Vlaams regeerakkoord. “Bij openbare werken zijn de vragen altijd groter dan het aanbod”, gaat de minister-president verder. “Toch staan er een paar belangrijke West-Vlaamse punten in het regeerakkoord. De grote blikvanger is de nieuwe sluis in Zeebrugge, maar ik denk ook aan het project K-R8 rond Kortrijk, het kanaal Bossuit-Kortrijk en de verbinding Ieper-Veurne. Ook het Seine-Scheldeproject zal invloed hebben voor West-Vlaanderen.”

“De Vlaamse regering voorziet veel middelen voor onderzoek en ontwikkeling. Een aantal kenniscentra zouden naar West-Vlaanderen moeten komen. In de maakindsutrie komt er een bijkomende kennisinstelling in Kortrijk. Ik begrijp dat er ook een behoefte is in de energie- en voedingssector en dat moet verder onderzocht worden.”

Brexit

Ten slotte kwam ook de brexit ter sprake. “Zelfs als er een georganiseerde brexit komt, dreigt West-Vlaanderen de zwaarste getroffen Vlaamse regio te worden”, zegt Jan Jambon. “Bij een no-deal staan er in Vlaanderen 28.000 jobs op de helling, bij een georganiseerde deal zonder handelsakkoord of douane-unie gaat het nog over 15.000 bedreigde banen. Ook als Vlaams minister van Buitenlandse Zaken is een goeie afhandeling van de brexit een van mijn topprioriteiten. Liefst zou ik evolueren naar een handelsakkoord of douane-unie. De Vlaamse insteek is: de verhouding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zou identiek moeten zijn als tussen de EU en Noorwegen, die ook geen EU-lid is maar wel een douane-unie waarmee er een vrijhandelsakkoord is. Van een bedreiging kunnen we een opportuniteit maken. Ik hoop volgende week een persoonlijke contact te hebben met Boris Johnson. Naar ik verneem zou een douane-unie mogelijk zijn, maar dat we nog ver verwijderd zijn van een vrijhandelsakkoord. Maar we hebben nog een jaar onderhandelingstijd…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier