Minister Muylle over agressie in supermarkt: “Regelmoeheid bij klanten en personeel”

Nathalie Muylle, federaal minister van Werk, Economie en Consumenten. © JC/Belga
Olaf Verhaeghe

Nathalie Muylle (CD&V), federaal minister van Werk, Economie en Consumenten, reageert niet verrast op de alarmerende berichten over agressie in de supermarkten. Maar van een structureel probleem is volgens haar geen sprake. Samen met de experts van de GEES wordt deze maand wel het geheel aan richtlijnen grondig geëvalueerd.

Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) kreeg de voorbije weken meerdere mails over agressie in de supermarkt. “Van een structureel probleem zou ik niet spreken, al valt elk incident natuurlijk te betreuren“, stelt ze. “De wrijving werkt in beide richtingen. Ik kreeg bijvoorbeeld getuigenissen van klanten, mensen met een beperking of ouderen, die in de supermarkt bot werden behandeld door het personeel. Net als mails van supermarktmedewerkers die aan de kant worden geduwd, verbaal aangepakt worden of zich onvoldoende veilig voelen op het werk.”

Volgens de minister valt ‘regelmoeheid’ ergens wel te begrijpen. “Zeker in het geval van de supermarkten die altijd open zijn gebleven en nu al heel lang onder een strikt regime en hoge werkdruk bezig zijn“, aldus minister Muylle. “Er is bovendien een zeker onevenwicht als je kijkt welke versoepelingen de voorbije weken al zijn doorgevoerd.”

De minister neemt zich samen met haar collega’s van de federale regering en de experten dan ook voor om nog deze maand alle richtlijnen en regels grondig te evalueren en goed op elkaar af te stemmen. “Je mag met tien op café of restaurant, maar in de supermarkt moet je nog alleen komen. Dat botst natuurlijk. Ook de beperking van een halfuur valt in het licht van de andere versoepelingen moeilijk af te dwingen.”

Sowieso blijft de anderhalve meter dé basisregel en ook handgels en plexiglas zullen nog wel even de norm zijn. Mondmaskers verplichten voor klanten en personeel in de supermarkt is dan weer niet aan de orde. “Het is een mogelijkheid en wordt aangeraden als afstand houden niet mogelijk is, zoals afgesproken met de sociale partners”, besluit de minister.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten