Minister Diependaele investeert 113.054 euro in Oostends Erfgoed

Een kroostrijk ministerieel bezoek op de nog te restaureren sokkel van het Oostendse kursaal. V.l.n.r. schepen Charlotte Verkeyn (N-VA), schepen Kurt Claeys (Open VLD), Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), schepen Björn aanstuw (N-VA) en schepen Maxim Donck (N-VA).© ML
Een kroostrijk ministerieel bezoek op de nog te restaureren sokkel van het Oostendse kursaal. V.l.n.r. schepen Charlotte Verkeyn (N-VA), schepen Kurt Claeys (Open VLD), Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), schepen Björn aanstuw (N-VA) en schepen Maxim Donck (N-VA).© ML
Redactie KW

Zowel de zeezijdse sokkel van het kursaal als de glasramen van de Sint-Annakerk in Oostende kunnen rekenen op een premie van 113.053,75 euro. Dat maakte Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) vanmorgen bekend tijdens een bezoek aan het kursaal.

Dankzij haar beschermng in 1998 werd het Oostendse Kursaal tussen 2000 en 2005 grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Een van de laatste fases die nu nog niet afgewerkt is, is het bordes aan de zeezijde. Voor de treden, de vloer en de borstwering van die sokkel heeft Vlaams minister Matthias Diependaele nu een premie van 55.094,51 euro voorzien.

“Dankzij deze standaardpremie kunnen de eigenaars met een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Het regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, zegt de minister.

Dikke Mathille

De brokkelige sokkel op het wandelniveau van de dijk steekt tot vandaag schril af tegen de ingrijpende renovatie van dit stadsbeeldbepalend gebouw zestien jaar geleden. “Het gebouw maakt deel uit van de identiteit van Oostende en staat symbool voor de ontwikkeling die onze stad heeft doorgemaakt. Om ons erfgoed door te kunnen geven aan de volgende generaties zijn die investeringen in het gebouw nodig en zinvol”, vindt bevoegd schepen Björn Anseeuw (N-VA).

In de marge van het ministriële bezoek pleitte de schepen er ook voor om het beeld ‘De Zee’, bij iedereen gekend als Dikke Mathille, weer te laten rusten op een nog bestaande originele sokkel aan de noordelijke dijkzijde van het gebouw. Daar lag het kunstwerk van Georges Grard touwens ook tot 1965 toen het beeldhouwwwerk verhuisde middenin een waterpartij op een plantsoen op de aslijn van de Leopold II-laan rechtover het CC De Grote Post.

Glasramen St.-Annakerk

Ook de glasramen van de beschermde Sint-Annakerk in Stene (Oostende) worden gerestaureerd en is een premie toegekend van 57.959,24 euro. In 2019 is een beheersplan voor de site goedgekeurd: een draaiboek voor de komende 24 jaar waarin beschreven staat hoe de site beheerd zal worden zodat de erfgoedwaarden bewaard blijven.

Kurt Claeys (Open VLD), schepen voor Ruimte, Wonen en Erfgoed, is tevreden met de twee Vlaamse premies: “Het Kursaal mag je gerust een landmark van onze stad en zelfs van de kust noemen. Het in stand houden van een monument vraagt heel veel middelen. We zijn blij met de steun van de Vlaamse overheid en ook met de premie voor de restauratie van de glasramen van de St.-Annakerk, omdat dit monument deel uit maakt van het beschermde dorpsgezicht van stene.” (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier