Minister Crevits wil dat onze vissers snel weer in Britse twaalfmijlszone mogen vissen

Er zijn 17 licenties verleend aan onze vissers om te gaan vissen in de twaalfmijlszone voor onze kust.© Peter Maenhoudt
Er zijn 17 licenties verleend aan onze vissers om te gaan vissen in de twaalfmijlszone voor onze kust.© Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) wil dat onze vissers snel toelating krijgen om in de Britse twaalfmijlszone te vissen. Het Verenigde Koninkrijk moet de licenties verlenen, maar daar zitten de Vlaamse vissers nu op te wachten.

Minister Crevits heeft het probleem op tafel gebracht tijdens een Europees overleg met Europees Commissaris Sinkevicius en Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Er moeten ook oplossingen komen om te vermijden dat transporten tussen Britse en Europese havens te lang aanslepen. “Onze vissers willen zo snel mogelijk weer aan de slag in de Britse 12 mijlszone. Alle documenten van onze kant zijn bezorgd. Ik dring er bij de Europese Unie op aan om het Verenigd Koninkrijk aan te manen die probleem op te lossen”, aldus Crevits.

Woensdagochtend was er Brexit visserij-overleg tussen de meest getroffen EU-landen. Minister Crevits drong er hard op aan om op heel korte termijn de vislicenties voor de 6-12-mijlszone te verkrijgen. De gedetailleerde gegevens van onze vissers zijn aangeleverd aan de Commissie, die ze ook overmaakte aan de Britse autoriteiten. Maar het Verenigd Koninkrijk verleende de licenties nog altijd niet. Het gaat om 18 licenties voor vaartuigen die gespecialiseerd zijn om in die zone te vissen en onder meer tong vangen. De licenties voor de 200-mijlszone zijn wel toegekend. Ook het transport van producten kwam aan bod. Heel wat vissers vermijden momenteel de Britse havens wegens de toegenomen administratie.

Centen uit Europees fonds

In het Vlaams parlement licht minister Crevits vandaag de gevolgen van de Brexit voor de land- en tuinbouw en de visserijsector toe. Crevits wil de Europese middelen van de zogenaamde Brexit Adjustment Reserve snel kunnen inzetten voor de Vlaamse visserijsector. Er is hiervoor een Brexit-transitieplan voor de visserij in opmaak, in overleg met de sector.

Vlaanderen beschikt over een bedrag van 200 miljoen uit het Europees fonds om de gevolgen van de Brexit op te vangen. 60 miljoen van dit bedrag ontvangt Vlaanderen door de afhankelijkheid van onze visserijsector van Britse wateren. Minister Crevits voert nu onderhandelingen met de betrokken sectoren en instellingen om te bepalen welke noden er zijn en hoe dat bedrag kan worden aangewend om de sector de nodige veerkracht te geven. Dat moet in principe vrij snel gebeuren, want de middelen moeten binnen de twee jaar besteed worden om negatieve gevolgen die strikt verbonden zijn aan de Brexit op te vangen.

“Ik wil onder meer focussen op de vlotte doorstroom van verse visserijproducten, de zoektocht naar andere vangstmogelijkheden met omschakeling naar nieuwe duurzame vistechnieken en aquacultuur, verwerking van deze producten, tijdelijke steunmaatregelen en extra promotiecampagnes gericht op de consumptie van de vis van bij ons en op minder bekende soorten”, zegt Hilde Crevits.

Visserijakkoord

“Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bevat al bij al verschillende mogelijkheden, maar ook uitdagingen voor de Vlaamse vissers. Vooral de blijvende toegang tot de 12-mijlszone is belangrijk. Het Verenigd Koninkrijk hield tot het einde van de onderhandelingen aan het verbod tot toegang voor deze zone vast.”

“De druk vanuit Vlaanderen met het Privilegie der Visscherie uit 1666 om die toegang te verzekeren, heeft wel wat effect gehad”, aldus minister Crevits. “Het gaat om het charter waarbij 50 Brugse vissers eeuwig in de zone voor de kust van het Verenigd Koninkrijk mogen vissen. Daarnaast blijft de geleidelijke inlevering van de visquota beperkt tot 25 procent voor de hele Europese vloot en is er het behoud van een gelijk speelveld qua controle en technische maatregelen. Zoals bekend is er nu een overgangsperiode van 5,5 jaar afgesloten. Na die periode zijn jaarlijkse onderhandelingen mogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier