Minister Crevits investeert in digitale experimenteerruimtes voor kmo’s

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits wil kleine ondernemingen helpen om meer vernieuwende digitale toepassingen in hun zaak te integreren. Ze investeert met Europese steun liefst 5,14 miljoen euro in de uitrol van digitale experimenteerruimtes. Dat zijn plaatsen waar kmo’s terechtkunnen om hun digitaliseringsprojecten uit te testen.

Kleinere ondernemingen, zoals de Chocolaterie Dumon in het eigen Torhout van minister Crevits, krijgen de kans om van de digitale experimenteerruimtes gebruik te maken.©Johan Sabbe
Kleinere ondernemingen, zoals de Chocolaterie Dumon in het eigen Torhout van minister Crevits, krijgen de kans om van de digitale experimenteerruimtes gebruik te maken.©Johan Sabbe

Elke Vlaamse provincie krijgt precies een vijfde van de koek. Dus ontvangt ook West-Vlaanderen ruim 1 miljoen euro voor het project, waarvan 600.000 euro vanuit Europa en 427.500 euro vanuit het Vlaamse Hermesfonds.

Voorraadbeheer leren optimaliseren

VOKA zal de oprichting van de vijf experimenteerruimtes, een per provincie, begeleiden en daarvoor samenwerken met verschillende kennisinstellingen. In West-Vlaanderen zijn dat de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen, Vives, de Technische Universitaire Alliantie, POM, ILVO en Howest. Nog dit voorjaar moeten de experimenteerruimtes operationeel zijn.

“Digitalisering is in deze moeilijke tijden meer dan ooit van belang”, zegt minister Crevits. “Vaak is het voor kleinere ondernemingen echter zwaar om die stap op eigen houtje te zetten. Met de digitale experimenteerruimte kunnen we hen de kans bieden om bijvoorbeeld hun voorraadbeheer te leren optimaliseren met spitsvondige digitale technologieën. De toepassingen kunnen onder deskundige begeleiding uitgetest worden.”

De digitalisering bij kmo’s versnellen

“Met ons netwerk begeleiden we al heel wat ondernemingen bij hun digitale transformatie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA. “We hebben hiervoor met de steun van Vlaanderen een digitale quick scan ontwikkeld die intussen door meer dan 800 bedrijven werd ingevuld. Daaruit blijkt dat op het vlak van digitale ontwikkeling 40 procent van de kmo’s helaas laag tot gemiddeld scoort. Dankzij de extra ondersteuning kunnen we de toegang tot de testinfrastructuur vereenvoudigen en kmo’s vooruit helpen in hun digitale omslag.”

De bedoeling van het nieuwe Vlaamse initiatief is duidelijk: de digitalisering bij de kmo’s versnellen en optimaliseren. “Het is belangrijk dat die bedrijven de kans krijgen om te experimenteren met toepassingen inzake Artificiële Intelligentie en de digitale ondersteuning van bedrijfsprocessen”, aldus nog minister Crevits. “Op die manier kunnen we de Vlaamse kmo’s naar een hoger niveau tillen en wordt de economie gestimuleerd. De kmo’s kunnen in de digitale experimenteerruimte terecht om een technologie uit te proberen en moet voor die dienstverlening maar 30% van de kosten zelf dragen. De overige 70% nemen de Vlaamse en Europese overheden voor hun rekening.”

De voorbereidingen om het project op te starten, zijn volop aan de gang. Het digitale platform krijgt vorm en er worden extra medewerkers aangeworven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.