Minder scheepvaart door coronacrisis

© gf
Redactie KW

Het Belgisch deel van de Noordzee en de Westerschelde kenden een terugval in scheepvaart van respectievelijk 13 en 5% door de coronacrisis. Dat blijkt uit een open data-analyse door het VLIZ voor de periodes februari – april 2019 en 2020.

Cargoschepen geven een daling weer van resp. 12 en 6%, in lijn met een terugloop in het aantal scheepsaanlopen naar Vlaamse havens. Bij tankers is er een status quo. Passagiersschepen (-34 en -39%) en vissersschepen (-33 en -10%) tonen proportioneel de grootste reductie. Voor de eerste groep heeft dit rechtstreeks te maken met minder passagiersvervoer (cruises, rondvaarten, Westerschelde ferry’s). Voor de visserij-activiteit speelt het gedeeltelijk stilleggen van de Nederlandse vloot – goed voor een belangrijk deel van de visserij-activiteit in Belgische wateren – een aanzienlijke rol, naast een verminderde vraag naar vis door de sluiting van de horeca en de verminderde export.

Ook andere oorzaken

De oorzaken liggen ook elders: het verbod op pulsvisserij in Belgische wateren sinds half augustus 2019, en de startende werkzaamheden in het nieuwe Nederlandse windpark ‘Borssele’ op de grens met het Belgische deel van de Noordzee. Opmerkelijk is dat bepaalde offshore activiteiten zoals de constructie van twee nieuwe windparken voor onze kust relatief weinig hinder lijken te ondervinden van de coronacrisis. Het stormachtige weer in januari en februari had hier een grotere impact.

In lijn met Europa

De Belgische analyse is het werk van het VLIZ, in samenwerking met het ILVO. Ze is uitgevoerd op basis van vrij beschikbare AIS-data. Deze data zijn ? via EMODnet ? aangeleverd door het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid EMSA. Een eerste blik op de Europese scheepvaartintensiteit voor en tijdens corona, leert ons dat de bevindingen uit de Belgische studie in grote lijnen gelijklopen met de algemene dalingen geobserveerd in de Europese zeeën. Ook de waargenomen afname van de visserijactiviteit in Belgische wateren kadert binnen een soortgelijke reductie in de ruimere Noordzee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier