Minder garnalen voor Stedelijke Vismijn

Schepen voor Visserij Kris Vandecasteele. (foto IV) © IV
Redactie KW

De vissersschepen brachten in 2019 meer ton vis aan, maar de omzet steeg niet mee. Het aandeel van de garnalen in de omzet daalde ook, al blijft ze het populairste aangevoerde zeeproduct.

De Stedelijke Vismijn van Nieuwpoort maakte in 2019 evenveel omzet als in 2018, terwijl de vissersschepen nochtans 12% meer vis aanvoerden. In 2018 brachten zij 380 ton vis aan, terwijl dat in 2019 430 ton vis was. De omzet van 1.85 miljoen steeg echter niet.

“Afhankelijk van de natuur”

“De eerste twee kwartalen van 2019 waren zeer sterk, maar daarna was er een kleine terugval”, vertelt schepen voor Visserij Kris Vandecasteele (CD&V). “Er is vraag om het product uit zee levend bij restaurants af te zetten en daarvoor zijn de vissers, handelaars en eindverbruikers oplossingen aan het zoeken.” Waarom de hogere aanbreng van vis minder opbracht is te wijten aan het mechanisme van vraag en aanbod. “De vangsten worden op de verkoopsklok gezet en aangeboden aan kopers. Zelf heeft de vismijn geen vat op de prijzen, maar worden deze dus bepaald door de markt”, legt de schepen uit.

Het aandeel van de garnalen in de omzet daalde naar 20%, terwijl dit de vorige jaren ongeveer 30% bedroeg. In 2019 werd er 112 ton verse garnalen aangevoerd in Nieuwpoort, wat 22% minder is ten opzichte van de 143 ton in 2018. “De vissers zijn afhankelijk van de natuur”, zegt schepen Vandecasteele. Het garnalenbestand is onderhevig aan de weersomstandigheden en de watertemperatuur en schommelt hierdoor elk jaar. Toch blijft de garnaal de populairste aangevoerde soort, gevolgd door schol met 53 ton, zeekat met 48 ton en zeetong met 45 ton. (DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier