“Mijn liefde voor fietsen blijft”

Jo Piepers sluit in juni Cycle Jo.© BRU
Jo Piepers sluit in juni Cycle Jo.© BRU
Redactie KW

Twintig jaar stond Jo Piepers (54) ten dienste van zijn klanten. Nu de kinderen het huis uit zijn, snakt Jo echter naar meer quality time, om zo meer tijd te kunnen doorbrengen met zijn echtgenote Anja. De kennis die Jo doorheen de jaren verzamelde over fietsen zal echter niet verloren gaan, gezien hij al een viertal jaar ploegmechanicus is bij het Cycling Team DL Chemicals Ruwomat, een vrijetijdsbesteding die Jo zeker niet wil laten varen.

Een sterk uit de hand gelopen hobby, zo omschrijft Jo Piepers zijn fietszaak aan de Kortrijksestraat 102 die twintig jaar bestaat. Maar voor Jo is het welletjes geweest. Een operatieve ingreep aan de heup en al anderhalf jaar problemen om op tijd de juiste wisselstukken te bekomen om fietsen te herstellen, zetten Jo aan het denken. Daarom besliste hij vorig jaar al om er nu mee op te houden.

“Van kinds af aan heb ik al interesse in fietsen”, vertelt Jo die opgroeide in de Roterijstraat en er zijn jeugd doorbracht.

Fietsmerk Asino

“Je hebt kinderen die boetseren met klei of kunstwerkjes maken met allerlei dingen die ze vinden. Niettegenstaande niemand binnen onze familie interesse toonde in fietsen, hield ik het zelf liever op het uit elkaar halen van fietsen of het zelf aan elkaar lassen van twee fietsen om zo een tandem te bekomen. Een andere creatie die ik als kind maakte, was een fiets voorzien van een autostuur. Nadat ik mijn studies mechanicus aan Don Bosco in Gent had beëindigd, kon ik aan de slag bij de firma Bekaert in Zwevegem, waar ik trouwens nog steeds werk als afdelingstechnicus. Mijn interesse in fietsen bleef echter sterk aanwezig waarop ik besloot in bijberoep een zaak te starten in het herstellen van fietsen. Al snel kwam daar de verkoop van merkfietsen bij, maar zo’n 15 jaar terug besloot ik om mijn eigen fietsmerk op poten te zetten die de naam Asino meekreeg, het Italiaanse woord voor ‘ezel’. Via dit fietsmerk assembleerde ik fietsen die gepersonaliseerd waren op maat van de klant.”

Ploegleider

Nog tot eind juni kan je twee dagen per week op afspraak terecht bij Cycle Jo voor herstellingen aan de fiets. Daarna gaat de deur van de fietsenzaak onherroepelijk dicht, al heeft Jo er wel een dubbel gevoel bij.

“Ik heb altijd graag ten dienste van mijn klanten gestaan”, gaat Jo verder, “Door de jaren heen heb ik echter de fiets grondig zien veranderen. De afgelopen jaren maakte de elektrische fiets dan ook zijn grote opmars. Veel mensen laten hun oude stalen ros voor wat het is en kopen zich een nieuwe elektrische fiets, maar eigenlijk hoeft dit niet. Via een kleine metamorfose is een gewone fiets op een eenvoudige manier om te vormen tot een elektrische, en veel hoeft dit dan ook niet te kosten.”

Wie dacht dat Jo zijn liefde voor fietsen door zijn zaak te sluiten nu volledig aan de kant schuift, heeft het echter grondig mis gezien hij al een viertal jaar ploegmechanicus is bij het Cycling Team DL Chemicals Ruwomat. Daarnaast is hij ook ploegleider in opleiding bij het team. Welke nieuwe bestemming de handelszaak van Jo zal krijgen als hij de deuren definitief dicht trekt eind juni, weet hij nog niet.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier