Miikitco in Kortrijk: “Sterrenchefs willen een keuken op hun eigen maat”

Patrick Martin en Barbara Vanhee (links) en Peter Janssens en Lieve Vlaeminck. © EDB
Redactie KW

Deze week opende Miikitco op ‘t Hoge. De keukenbouwer vestigde zich in het vroegere pand van Kookboetiek Dupont, die intussen naar Zwevegem verhuisde.

Miikitco werd in juni 2018 opgericht. “We doen totaalconcepten van keukens, van vloer tot plafond en alles ertussen.” Miikitco werkt zowel voor restaurants, sterrenchefs, overheid, particulieren als bedrijven in België en wereldwijd. Het bedrijf startte in Gullegem en had ook een magazijn in de buurt. “Van in het begin hadden we toch het idee ons te vestigen op een passende locatie waar we magazijn, toonzaal, kantoren, demo- en technische ruimte konden samenbrengen. Op ‘t Hoge zitten we goed. We zijn zichtbaar, zitten dicht bij uitvalswegen en dicht bij de Franse grens. De 13 mensen die hier werken, komen allen uit de streek.”

Zakenkennissen

Zaakvoerders van Miikitco zijn Peter Janssens (60) uit Londerzeel en Patrick Martin (55) uit Heule. Ze leerden elkaar kennen in de zakenwereld. Peter runt ook nog een hotel-restaurant en een evenementenhal in Londerzeel. Zijn partner is Lieve Vlaeminck (57) en er zijn zeven kinderen in het gezin. “Slechts één onder hen is betrokken bij het hotel in Londerzeel.”

“We bouwen een project van de vloer tot aan het plafond” – Patrick Martin, Miikitco

Patrick Martin woont met Barbara Vanhee (46) in Heule en hebben vijf kinderen. Eén van de zonen is betrokken bij de productie van de meubelen en een dochter doet het onthaal van Miikitco. Patrick werkt al heel zijn leven in de keukensector, eerst in de privékeukens en later in de grootkeukens. Hij zorgt bij Miikitco voor de operationele leiding, projectopvolging en het aansturen van het personeel. Peter neemt de administratieve kant voor zijn rekening. Hij verzorgt ook buitenlandse contacten en doet prospectie in het buitenland.

Op maat

Peter en Patrick werken naar eigen zeggen vaak met sterrenchefs. “Vaak hebben die opgestart met een goedkopere of zelfs tweedehandskeuken. Als ze na een aantal jaar een zeker niveau bereikt hebben, zeg maar twee of drie sterren, hebben zij een duidelijk beeld over hoe hun keuken er uit moet zien. De creativiteit van de chef hangt af van de tools waarmee hij werkt. Hij moet zijn keuken liefkozen. Elk keukenmeubel dat we maken is op maat gemaakt en dus uniek. Voor ons is een creatie pas geslaagd als de klant op het ogenblik van de afwerking emotioneel bewogen raakt.”

Patrick en Peter zien wereldwijd dat er nood is aan bedrijven zoals Miikitco. “We zien er een mooie toekomst in! Er is echter geen eindpunt. Even the sky is not the limit“, stelt Peter. “We denken constant nieuwe dingen uit en testen ook op technisch vlak op materialen. We willen innovatief zijn in de sector en namen al een aantal patenten op zaken die wij ontwikkeld hebben. We willen onze klanten behagen en naar een hoger niveau brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier