Met ‘t Alveringems Baguetje heeft Hoogstade weer een echte handelszaak

Shirline en Tom voor hun mooie nieuwe zaak. © AB
Redactie KW

De Alveringemse deelgemeente Hoogstade – die al een hele poos geen winkels, noch school of café meer had – telt sinds 1 juli opnieuw een echte zaak. Hoogstadenaren Shirline Barzeele en Tom Vermote zijn naast de N8 een broodjeszaak gestart.

Tom Vermote uit de Hoogstadestraat is aannemer, zijn echtgenote Shirline heeft altijd in de verkoop gewerkt. De realisatie van haar eigen zaak is een droom die werkelijkeid wordt.

“Ik sta graag in een winkel”, vertelt Shirline Barzeele. “Zo heb ik al in bakkerijen en slagerijen gewerkt. Ik zet me telkens 300 procent in. Maar ik ben wellicht te perfectionistisch om binnen een grote groep te werken. Niet iedereen neemt een job evenzeer ter harte als ik. Het maakt me soms een beetje ongelukkig. Mijn man merkte dat eind vorig jaar ook op. ‘Jij zou een eigen zaak moeten hebben’, zei hij me. Ongeveer tegelijk viel ons oog op een ietwat vervallen rijhuis in de Hoogstadestraat, op 500 meter van onze woning. Zouden we hier geen broodjeszaak beginnen, vroegen we ons af. We vroegen goedkeuring bij het gemeentehuis en nadat alle administratieve verplichtingen achter de rug waren, zijn we grondig beginnen verbouwen. Zes weken lang hebben we bij wijze van spreken dag en nacht gewerkt. Mijn man is aannemer en heeft de ruwbouw, het pleisterwerk en het aanbrengen van de vloer -en wandtegels zelf gedaan. De rest werd uitbesteed aan betrouwbare stielmannen uit de regio. We hadden aangekondigd om op 1 juli open te gaan en die deadline zorgde voor tijdsdruk en stress. Maar het is ons gelukt!”

De eerste dag

Op 1 juli zwaaide ‘s morgens om zes uur de deur van ‘t Alveringems Baguetje open. Om één minuut voor zes stond er al een klant aan de voordeur. Het bewijst dat de nieuwe zaak op deze locatie op zijn plaats is. “Het was een spannende dag”, blikt Shirline terug. “We hadden ons zo goed mogelijk voorbereid maar een eerste dag is toch altijd een beetje proefdraaien. Heb ik alles in huis? Werkt alles? Het toestel om panini’s te grillen, liet het bijvoorbeeld afweten. Niettemin hebben we de eerste dag echt goed gewerkt. We verkochten maar liefst 91 belegde broodjes! Ook de tweede dag was dat geval. Mijn man en ik waren toen trouwens meer ontspannen, omdat de winkel mooi geordend was vooraleer de klanten kwamen. Wat wij hier in de aanbieding hebben? Om te beginnen een uitgebreid gamma aan belegde broodjes en panini’s. Pistolets, stokbrood en koffiekoeken die bij ons ter plekke worden afgebakken. Verder ook frisdranken en enkele basisvoedingswaren als melk, boter en eieren. Het brood en drooggebak dat we verkopen, komt van bakker Ryckeboer uit Veurne. En tot slot hebben wij ook een assortiment van zelfgemaakte pizza, lasagne, spaghetti, soep en pastasalade. We zijn elke weekdag open van 6 tot 14 uur en op zaterdag van 7 tot 12 uur.”

“Mijn vrouw bloeit nu opnieuw open”, pikt echtgenoot Tom in. “Ze is heel ondernemend, open en sociaal. We hebben de voorbije maanden hard gewerkt en onze nieuwe zaak is uiteraard een grote investering. Maar de reacties zijn erg positief en het is extra leuk wanneer iets loont.”

Schepen van Lokale Economie Kris Laleman (CD&V) stelt dat de gemeente het alleen maar kan toejuichen dat er een voedingswinkel is opgestart in een dorp dat voordien geen winkels meer had. “Het zal het dorp zelf goed doen en gezien de zaak gelegen is naast de drukke N8 zullen ook heel wat passanten er terecht kunnen”, reageert hij.

Broodautomaat blijft

De uitbaters van de broodautomaat op het marktplein, Kris en Karolien Vankemmelbeke van bakkerij de Westpoorte in Lo, willen hun automaat nog verder uitbaten. “Normaal gezien verandert er niets”, reageert Karolien. “De automaat in Hoogstade draait tot op heden vrij goed. We bevoorraden hem niet op de sluitingsdagen van onze winkel, woensdag en donderdag.”

‘t Alveringems Baguetje, Hoogstadestraat 23 te Hoogstade. Tel: 058-59 79 98. info@alveringemsbaguetje.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier