Met deze app red je restaurantmaaltijd van de vuilbak

Kenny Mortelé en Robin Duininck van brasserie Mi-Di zijn alvast fan van Too Good To Go. © JVGK
Redactie KW

Aan een spotprijs jouw lunch online bestellen en er zo voor zorgen dat op restaurant het overtollige eten niet in de vuilbak belandt? Het kan! De app ‘Too Good To Go’, een concept dat drie jaar geleden bedacht werd en vanuit Denemarken overwaaide, bereikte na de ons omringende landen ondertussen ook België. Kortrijk is samen met Brugge de eerste West-Vlaamse stad waar de toepassing wordt uitgerold. Zestien zaken doen al mee.

Jaarlijks wordt een derde van het geproduceerde voedsel weggegooid. De missie van Too Good To Go is dan ook om die afvalberg te verminderen en het voedsel dat eigenlijk nog perfect eetbaar is, te redden van de afvalcontainer. Of je hebt geen zin meer om te koken, of je bent alleen: elke reden is goed genoeg om Too Good To Go te gebruiken. Je zoekt via de gratis applicatie een zaak in jouw buurt, je bestelt en je betaalt online. Daarna haal je de geredde portie op. In enkele eenvoudige stappen zorg je er zo voor dat er een evenwichtige maaltijd op tafel komt.

Spannend is het wel, want je weet nooit wat je zal voorgeschoteld krijgen. Het is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Als klant krijg je altijd een verrassing mee naar huis. Het is bovendien niet alleen lekker en gezond, maar ook nog goed voor het milieu. Wie gebruik maakt van de applicatie, gaat voedselverspilling mee tegen.

Opbergdoosje

Brasserie Mi-Di in de Wijngaardstraat is een van de Kortrijkse pioniers van Too Good To Go. “Vrienden uit het Gentse hadden ons over de applicatie verteld”, zegt uitbater Robin Duininck. “Ik denk wel dat het in Kortrijk nog de nodige tijd zal vergen vooraleer het echt goed draait, maar wij zijn enthousiast. Wie kiepert er nu graag eten in de vuilnisbak?”

“Na de lunch bekijken we hoeveel deftige porties we nog kunnen aanbieden. En dat aantal verkopen we dan meteen via de app. Voor het geld hoef je het als horeca-uitbater niet te doen, maar je draagt wel je steentje bij aan een betere wereld.”

“Als klant weet je dus niet wat er op het menu staat, dat maakt het volgens mij ook wel tof”, pikt Kenny Mortelé van Mi-Di in. “Naast het voorkomen van verspilling, gaat Too Good To Go ook op een andere manier duurzaam te werk. Ze moedigen de consument aan om zelf eigen opbergdoosjes mee te brengen. Opnieuw een win voor het milieu dus.”

Momenteel zijn er in België meer dan 200 handelaars, in Kortrijk kan je ondertussen in een zestiental zaken terecht. “Het gaat niet enkel om restaurants. Ook bakkerijen en patissiers tekenden al in. Ik ben ervan overtuigd dat die lijst ongetwijfeld nog zal groeien”, besluit Robin. (Dominique Vandenberghe)

Info: Je kan de applicatie gratis downloaden via www.toogoodtogo.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.