Merknaam Novy viert 100ste verjaardag: “Succes dankzij familiale sfeer en vernieuwing”

Sabine en Johan leerden elkaar kennen op de werkvloer. (foto BDV)
Redactie KW

Dampkappen- en kookplatenproducent Novy viert de honderdste verjaardag van zijn merknaam. De geschiedenis van het bedrijf start in 1908, maar de merknaam Novy raakte pas in 1920 geregistreerd. Maar het bedrijf groeide niet alleen uit tot een gevestigde waarde in de streek en ver daarbuiten. Het vervlocht zich ook met de levens van enkele van hun trouwste werknemers.

Door Bert De Vriese

Toen Hillaire Lannoy in 1908 Novy oprichtte, produceerde het bedrijf bromfietsen en fietsen. In het jaar 1920 legde hij Novy vast als geregistreerde merknaam. Toen tijdens de jaren 50 de Japanse motormerken ook hier in het Westen aan populariteit wonnen, zocht Hillaire een nieuw product dat hij met dezelfde machinerie kon maken als zijn bromfietsen en fietsen. Het was op een beurs in Italië dat hij in de jaren 60 de beslissing nam om dampkappen te produceren. Novy onderscheidde zich van andere producenten door met een geluidsdemper de dampkappen extra stil te maken. En de firma scheerde ook hoge toppen door met filters een betere afzuiging te verzekeren.

Novy uitbouwen, deed Hillaire niet op zijn eentje. Germain Mahieu, de vader van financial controller Johan Mahieu, was als boekhouder vanaf het jaar ’55 de rechterhand van de grote baas. Naast de boekhouding stond hij in die tijd ook in voor rekrutering, human resources en payroll.

Bedrijf digitaliseren

“Het was een job die hij met plezier deed tot zijn zeventigste’, vertelt Johan Mahieu, zoon van Germain. In 1986 raakte Johan ook betrokken bij Novy. Hij had een bachelor accountancy & fiscaliteit op zak en werd achter de rug van zijn vader om aangeworven door een van de zonen van Hillaire.

Toch had Johan even getwijfeld voor hij de job aanvaardde. “Want als je jong bent, zijn er uitdagender jobs dan voor je vader te werken”, vertelt hij. Maar de twee kwamen ook op de werkvloer goed overeen en Johan kreeg de kans om door de jaren heen het bedrijf te digitaliseren. “Zo bestelde ik eind de jaren 80 de eerste DOS-computer voor het bedrijf”, lacht hij.

Sabine Ver Eecke, de echtgenote van Johan, kwam enkele jaren later op het toneel. Momenteel werkt ze bij Novy als sales manager en heeft er al 27 jaar dienst. Sabine werd in het jaar 1992 door Johan aangeworven en in het bedrijf verwelkomd.

Na 10 jaar samen in dezelfde kantoorruimte te werken, sloeg de vonk uiteindelijk over en ondertussen zijn ze al 18 jaar getrouwd. Samen hebben ze drie zoons uit vorige huwelijken.

‘In het prille begin, toen we net samen waren, ben ik met de bazen en met mijn vader gaan spreken om te vragen of onze relatie voor hen een probleem vormde”, vertelt Johan. “Mocht dit het geval geweest zijn, dan hadden we een beslissing genomen, maar zo ver is het gelukkig niet moeten komen”, vertelt Sabine. “Sindsdien staan wij hier wel wat bekend als het Novy-koppel”, lacht ze.

Of het lastig is om samen te werken? “Ikzelf ben veel op de baan en Johan brengt de meeste van zijn uren door op kantoor”, weet Sabine. “We werken allebei voor een volledig andere afdeling dus infeite werken we voor dezelfde firma maar hoeven we niet samen te werken.”

Winterevent

En of er thuis niet te veel over Novy wordt gepraat? “Als het mooi weer is, vertrekken we na het werk met de auto naar ons appartement aan zee. En eens we voorbij Ieper zijn, spreken we voor de rest van het weekend niet meer van het werk”, lacht Johan.

Om het 10-jarig bestaan van het merk Novy te vieren, organiseerde het bedrijf voor zijn personeel een winterevent. En in de loop van deze week stelt Novy de nieuwe showroom en hun beleefruimte aan alle zakenpartners voor.

Het succes van het bedrijf is volgens Johan en Sabine niet alleen te danken aan de vernieuwing die door de eeuw heen consequent is doorgevoerd maar ook aan de familiale sfeer en aan de unieke manier waarop er kansen worden gegeven aan het personeel. En daar komen ook liefdes voor het leven uit voort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier