Melk- en varkensboeren krijgen eenmalig 76 miljoen euro steun

Redactie KW

De Belgische melkboeren zullen kunnen rekenen op een eenmalige toeslag van ongeveer 46 miljoen euro. Voor de varkensboeren is 30 miljoen euro steun voorzien.

Het akkoord werd na enkele weken van onderhandelingen bereikt. De boeren, melk- en varkenssector in het bijzonder, verkeren immers al een tijdje in een penibele sitatie met te lage prijzen voor hun product.

Voor de melksector was er in 2009 al eens een gelijkaardig initiatief. Dit akkoord betekent een toeslag van 2,7 eurocent per liter voor de boer over een periode van zes maanden, geraamd op 46 miljoen euro in totaal. De varkenstoeslag is volledig nieuw. Hier is al 24 van de 30 miljoen euro gevonden.

De consument zal, al dan niet deels, de toeslag verrekend zien aan de kassa. “De extra toeslag wordt verrekend in de keten. De consument zal iets meer betalen, maar dat bedrag is klein”, zei de voorzitter van het ketenoverleg, Piet Vanthemsche (Boerenbond). In sommige gevallen zullen de winkeliers de toeslag zelf opvangen in hun marges, voegde hij nog toe.

Voor Dominique Michel van Comeos, de federatie van de distributiesector, is de impact van de toeslagen nu moeilijk te bepalen. Dit hangt af van alle schakels in de leten, klonk het.

De twee toeslagen vormen het luik kortetermijn van het overeengekomen ‘stabilisatiemechanisme’. Anderzijds kwamen de partners overeen om op de langere termijn tot een structureel mechanisme te komen om de prijzenvolatiliteit in de twee sectoren te milderen. De grote lijnen hierover zijn afgesproken en het komende halfjaar wordt hierover verder onderhandeld.

(BELGA)