Meeste winkels Delhaize gesloten door staking

Dat was ook het geval in Sint-Kruis Brugge en Oostende.


Bij supermarktketen Delhaize blijven vrijdag 103 van de 138 winkels in eigen beheer gesloten, zo meldt het bedrijf rond 8 uur. De bonden staken er tegen de aangekondigde herstructurering en besparingen. Ook de depots in Zellik en Ninove blijven geblokkeerd. Het gaat duidelijk om de grootste actie tegen de plannen van de directie tot nu toe, aldus de bonden.

“Delhaize betreurt de acties. Dit zal grote economische schade berokkenen aan het bedrijf”, aldus woordvoerder Roel Dekelver. Delhaize wil zo snel mogelijk tot een oplossing komen, klinkt het. De woordvoerder benadrukt dat de zowat 550 zelfstandige winkels wel open zijn (Shop&Go, AD, Proxy).

“Krachtig” en “Duidelijk” signaal

Secretaris Jan Deweghe van de socialistische bediendebond BBTK spreekt van een ‘krachtig signaal van de werknemers aan de directie’. Het ongenoegen beperkt zich niet enkel tot de vakbonden, maar is bij heel het personeel voelbaar, klinkt het. De actie is een groot succes, hoewel maar een dag op voorhand tot actie werd opgeroepen, klinkt het. Volgens Deweghe zullen in de loop van de dag mogelijk nog meer winkels in eigen beheer sluiten.

Een ‘duidelijk signaal’ klinkt het bij Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC. “De mensen zijn zeer ongerust over de toekomst, met de regeringsmaatregelen en de besparingen bij Delhaize. We vangen heel veel signalen op.” Alle winkels in Brussel zijn dicht, en de actie wordt zeer goed gevolgd in Luik en Henegouwen, voegt Verleyen toe. In Vlaanderen bleven meer winkels gesloten dan eerst gedacht, zegt ze.

Meeste winkels Delhaize gesloten door staking


De directie stelde eerder deze week onder meer voor om pauzes niet langer te betalen en een anciënniteitsdag te schrappen, en om de loonvoorwaarden van alle medewerkers aan te passen, zo hekelden bonden. Volgens hen is er sprake van een daling van het brutoloon met 90 euro per maand.

Concrete voorstellen

Delhaize wil niet concreet ingaan op dat cijfer. “Maar Delhaize België heeft verschillende voorstellen gedaan om de stijgende loonkost aan te pakken en toch de koopkracht zoveel mogelijk te behouden”, aldus de woordvoerder. Daarbij gaat het over pistes rond bijvoorbeeld maaltijdscheques of groepsverzekeringen.

Tegen de plannen braken donderdag al spontane acties uit in verschillende winkels. Donderdagochtend werden de distributiecentra in Zellik en Ninove reeds geblokkeerd.

De directie van Delhaize kondigde in juni de intentie tot herstructurering aan, met een collectief ontslag van tot 2.500 werknemers en het stopzetten van veertien van de 138 supermarkten in eigen beheer. De gesprekken zitten nog in de informatie- en consultatiefase.

(BELGA/Foto’s MVN/DJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.