Meer verblijfstoeristen en minder dagjesmensen aan de kust tijdens deze atypische zomer

Het was een vreemde zomer aan kust, met een forse terugval van het dagjestoerisme. © foto PM
Gillian Lowyck

Door de coronacrisis beleefde de kust een atypische zomer. Toch scoorde vooral het verblijfstoerisme sterk en kende vooral door de tweedeverblijvers een groei. Ook de verhuur van vakantiewoningen deed het prima. Het dagtoerisme kende een forse terugval. “Ik denk dat we bewezen hebben dat ons systeem gewerkt heeft”, zegt toerismedirecteur van Oostende Peter Craeymeersch.

Het begon als een goede zomer, maar in augustus was er een sterke terugval merkbaar. Slechter weer, stijgende coronabesmettingen, incidenten in Blankenberge, strengere maatregelen… Heel wat factoren spelen mee. Maar al bij al reageert Westtoer tevreden: “Ongeveer 3,8 miljoen dagtoeristen bezochten de kust in juli (bijna twee miljoen) en augustus (1,8 miljoen). Dit is een derde minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit het Westtoer Dagtoerismemodel voor de Kust in combinatie met snelle monitoring op basis van mobiele telefoniedata van Proximus. Op de topdag haalden we dit jaar maximaal 175.000 dagtoeristen, vorig jaar haalden we ruim 200.000 dagtoeristen op die topmomenten”, klinkt het. “Bij het verblijfstoerisme noteren we ongeveer 12,5 miljoen overnachtingen in juli en augustus. Dat is ongeveer één vijfde meer dan in 2019. Vooral het weekend van 21 juli en dat van 8 augustus waren de topweekends. Het gebruik van tweedeverblijven kende een sterke toename.”

Forse daling

Na het moeilijk voorjaar noteerden de kusthotels in juli een bezetting tussen 70 en 80 procent. De eerste helft van augustus is goed gestart met een gemiddelde bezetting van 75 à 80 procent. “In de tweede helft van augustus kwam er een forse daling. Ook de incidenten zoals in Oostende en Blankenberge hadden een negatief effect op de hotelreservaties”, aldus Francis Bosschem, voorzitter vzw Kusthotels.

De sector van de verhuurkantoren is na het ‘verloren’ voorjaar tevreden over de twee zomermaanden. De campings daarentegen blikken terug op een matige zomer. “Augustus voldeed niet aan de verwachtingen om het beter te doen dan in juli,” aldus Dirk Metsu van RECREAD, de Vlaamse kampeerfederatie. De campings hebben in juli een gemiddelde bezetting van circa 65 procent.

Ook voor de attracties en musea is het een zomer van uitzonderlijke omstandigheden. “Na een slecht voorjaar door de lockdown varieert de daling van het aantal zomerbezoekers van 10 tot 50 procent tegenover vorig jaar. De verplichte reservering, de beperking van de capaciteit en het warme strandweer zijn de belangrijkste redenen voor de terugloop van het aantal bezoekers in juli en augustus,” aldus Bart Vermeulen, voorzitter vzw Kustattracties.

Beter dan verwacht

Peter Craeymeersch, directeur van Toerisme Oostende, reageert positief: “Dit jaar wilden we er zeker voor zorgen dat we het seizoen nog konden redden. Is dat ons gelukt? Ja, dat denk ik wel. Zeker tot halverwege augustus was het behoorlijk goed. Het weer en de soms ontradende communicatie om naar de kust te komen zaten daar zeker voor iets tussen. Maar over het algemeen was het beter dan verwacht.”

Het zomerteam heeft fantastisch goed gewerkt. De mensen kregen veel positieve respons – Toerismedirecteur Peter Craeymeersch

Oostende was de enige stad met een aanmeldingssysteem voor het strand. “En dat heeft perfect gewerkt”, gaat Peter Craeymeersch verder. “Iets wat minder onder de aandacht kwam maar zeker even belangrijk was de crowd and mobility control. Dat was een machine die achter de schermen volop draaide. Zo konden we er bijvoorbeeld op anticiperen dat we bij hoog water zorgden dat we de capaciteit voor het strand verlaagden. Zo kregen we alle mensen gespreid.”

In Oostende was er de hele zomer een ‘zomerteam’ aan de slag, dat mensen info gaf en wees op de maatregelen. “Zij hebben fantastisch goed gewerkt. De mensen waren erg enthousiast en kregen veel positieve respons. Als ze al eens opmerkingen kregen, dan ging dat eerder over de algemene maatregelen die voor het hele land gelden.”

Vreemd seizoen

Minder dagtoeristen maar meer verblijfstoeristen was een trend die ook in Oostende zichtbaar was. “Klopt, op die manier wegen de dagjestoeristen die wat meer wegbleven, economisch wat minder zwaar. De restaurants bijvoorbeeld, die konden natuurlijk minder klanten ontvangen. Dat zorgt voor minder omzet. Maar aan de andere kant konden ze ook wel hun terras uitbreiden, een mooie compensatie. Jammer genoeg speelde het weer in augustus ons ook hier parten.”

De incidenten aan de kust speelden mogelijk ook mee. “Kijk, als je als sector maandenlang de deuren hebt moeten sluiten, en er wordt wat tendentieus gecommuniceerd… Dat is jammer. Zeker omdat de horeca nog maar net aan het recupereren is.” Gelukkig waren er ook mooie momenten tijdens dit vreemd seizoen: “Ik denk dat we bewezen hebben dat ons systeem gewerkt heeft. Mensen onbekommerd zien genieten, die dankbaar waren,… Dat was fantastisch. Ook de opening van het Ensorhuis, meteen een groot succes, was een mooi moment”, geeft Peter Craeymeersch nog mee.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer vult aan: “De toeristische sector hoopt op een goede nazomer om het jaar gedeeltelijk goed te maken. De goede belangstelling voor het najaar betekent alvast een opsteker voor de toeristische sector aan zee. Westtoer en de tien kustgemeenten organiseren in Vlaanderen en Wallonië ook dit najaar een promotiecampagne voor de kust.” De online druktebarometer blijft verder lopen tot eind september. Die is een succes, want de site werd al 1,9 miljoen keer geconsulteerd.

Wat brengt het najaar?

Ook in het najaar in het alle hens aan dek bij Toerisme Oostende. “Momenteel zijn we volop bezig met de voorbereiding”, vertelt Peter Craeymeersch. “We zullen een terugkombon geven: wie deze zomer een vakantie in Oostende heeft geboekt krijgt korting op een verblijf in het najaar. Topchef Kobe Desramaults werd aangesteld als culinair curator, van hem mogen we dit najaar ook al heel wat verwachten.”

Oostende leeft het hele jaar door, dus staat er ook wat coronaveilige evenementen op de agenda. “Er zullen een aantal zaken wijzigen”, zegt de Toerismedirecteur. “Het sprookjesbos Er Was Eens in het Leopoldpark tijdens de herfstvakantie gaat niet door, maar we zijn volop bezig met een alternatief aan het uitwerken. Iets gelijkaardigs, ook gericht op gezinnen. We hebben tijdens de afgelopen zomer gemerkt dat wandelen en fietsen erg populair was. The Crystal Ship-route via de chatbot werd veelvuldig gebruikt. Daar zetten we dan ook verder op in.”

In december staat dan weer Winter in het Park gepland. “Drie elementen zijn belangrijk: de ijspiste, de kerstmarkt en het horecaluik. We zijn volop met de organisatoren aan het bekijken wat mogelijk is en zullen daarover in de komende weken communiceren. Ook Filmfestival Oostende, dat volgend jaar in januari valt, zijn wel al volop aan het voorbereiden. Hopelijk zijn de maatregelen tegen dan minder streng.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier