Meer Fransen bij ons aan het werk

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De voorbije jaren is het aantal Fransen dat hier aan de slag gaat toegenomen. Eind vorig jaar waren er 6.690 Franse grensarbeiders in onze provincie aan het werk.

Dat is in een jaar tijd bijna 4 procent meer. Dat zegt Axel Ronse, Vlaams parlementslid voor N-VA die de cijfers bij Vlaams minister Muyters opvroeg. De toename verrast, want de fiscale gunstregeling voor grensarbeid is weggevallen. Het aantal Fransen is bijna het dubbele van het aantal mensen uit Henegouwen die in West-Vlaanderen komen werken. Dat waren er net geen 4.000. Het verschil is frappant en ook de evolutie van de Franse grensarbeid wekt verwondering. “Niemand had die groei verwacht”, legt N-VA parlementslid Axel Ronse uit. “Sinds 1 januari 2012 kunnen nieuwe Franse grensarbeiders geen gebruik meer maken van de fiscale voordeelregeling voor grensarbeiders. Anderzijds valt de interesse van de Fransen voor jobs bij ons wel te begrijpen. Er is in Noord-Frankrijk een hoge werkloosheid, terwijl West-Vlaamse ondernemers er maar niet in slagen hier bij ons voldoende kandidaten te vinden om de vacatures in te vullen. Er is krapte op de arbeidsmarkt bij ons.”

Beperkt in tijd

De werkloosheidsgraad in het zuiden van de provincie is met 6,1 procent de laagste van het land. In het naburige Henegouwen bijvoorbeeld bedraagt de werkloosheidsgraad meer dan het dubbele: 13,2 procent.

Er zijn nog meer factoren die maken dat meer Fransen bij ons komen werken. “In Frankrijk is de werkloosheidsuitkering in de tijd beperkt en hoewel de voordeelregeling is weggevallen, houden de Fransen netto meer over voor dezelfde job in België dan in Frankrijk”, aldus nog Axel Ronse.

De Fransen kunnen een beroep doen op het systeem van individuele beroepsopleiding. Die is bedoeld voor mensen die niet over de nodige ervaring of kennis beschikken om aan de slag te gaan bij een bedrijf dat vindt dat de kandidaat potentieel heeft voor de baan. Zo’n beroepsopleiding geeft de werkgever financiële ademruimte om een kandidaat in het bedrijf op te leiden.

De VDAB ging met de Franse tegenhanger samenwerken om zo’n systeem van individuele beroepsopleiding voor Franse kandidaten op poten te zetten. Maar een daverend succes is dat aanbod niet, moet Axel Ronse op basis van de cijfers van Vlaams minister Muyters toegeven. “We vinden het zeer bizar dat slechts 33 Fransen van die individuele beroepsopleiding hebben gebruik gemaakt. Vorig jaar waren er dat 10, dit jaar 23”, stelt Axel Ronse vast.

Acties nodig

“Dat betekent dat de ‘Franse VDAB’ de Pole Emploie de regeling beter bekend moet maken bij de Franse werkzoekenden en dat er ook bij ons een inspanning moet worden geleverd zodat onze werkgevers de maatregel beter kennen. Bij Voka en bij Unizo waren ze nogal vragende partij voor zo’n beroepsopleidingssysteem.”

Vlaams minister Muyters wil de samenwerking met Henegouwen voor de beroepsopleiding verderzetten en bijschaven. Er zijn al gemengde Vlaamse-Waalse teams met consulenten die langs de taalgrens actief bemiddelen en die jobdatings en jobbeurzen organiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier