Meer dan 800.000 euro aan Waregembons verkocht

Schepen Kristof Chanterie met een voorbeeld van een Waregembon aan de stadswinkel, waar je die kan aanschaffen. © DJW
Redactie KW

Negen jaar na de introductie van de Waregembon klokte de stad eind december af aan een totaal verkoopbedrag 802.055 euro. Dat is een record, allicht zelfs in Vlaanderen waar dergelijke bon in verschillende steden en gemeenten toch goed is ingeburgerd.

Schepen van Lokale Economie Kristof Chanterie vindt het alvast een bijzonder positieve zaak voor de deelnemende handelszaken, onder andere ook supermarkten en de horeca. “Wij kregen in het schepencollege deze week nog drie aanvragen binnen van handelaars om op de deelnemerslijst te mogen staan”, aldus Kristof Chanterie. “In totaal zijn er momenteel 373 zaken waar je met de bon terecht kan. En de zaakvoerder of winkelier hoeft helemaal niets te betalen. Hij krijgt het bedrag aan ontvangen bonnen integraal op zijn rekening. De stad houdt er niets van af. Het enige wat hij wel moet: een of twee keer per maand naar het stadhuis komen om de bonnen in te leveren, zodat wij ze kunnen verzilveren. Dat is alles. Wat mij zeker heel tevreden stemt in dat hele verhaal is dat wij eind vorig jaar op zo’n fameus bedrag eindigden, waarvan elke eurocent terug naar de deelnemende zaken in Waregem en de deelgemeenten moet gaan. De voorzitters van Waregem Winkelstad en Unizo Waregem lieten intussen weten dat ze eveneens bijzonder tevreden zijn met dit resultaat.”

Topmaand december

De stad vond het systeem niet zelf uit, maar ging daarvoor leentjebuur spelen bij Temse, waar al voor 2010 zulke bonnen werden verkocht aan wie erom vroeg. De Waregembon zelf is halfweg 2011 in roulatie gebracht, in coupures van respectievelijk 5, 10 en 25 euro.

“Dat eerste jaar – eigenlijk zes maanden vanaf juni of juli – was er al voor 293.945 verkocht. Het systeem sloeg meteen aan en haalde jaar na jaar spectaculaire verkoopcijfers”, weet schepen Kristof Chanterie nog. “Topmaand is december, de cadeautjesmaand bij uitstek. Dan hebben wij in de stadswinkel in het Pand, waar je de bonnen kunt aanschaffen, een derde medewerker die speciaal voor de verkoop instaat omdat het tijdens de laatste maand van het jaar dan heel druk is. De bonnen zelf blijven een jaar geldig. Elk jaar stellen wij jammer genoeg vast dat er rond de zes procent niet terugkomen om te worden verzilverd. Dat wil zeggen dat de ontvanger van de bonnen vergeten is die te spenderen in de deelnemende handelszaken. Dat precentage volstaat wel om alle kosten te dekken. Maar ik zou nog veel liever hebben dat ze allemaal op tijd worden ingeruild.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier