Meer dan 2.300 overtredingen op verplicht telewerk vastgesteld

Er wordt strenger gecontroleerd of het telewerken wel voldoende nageleefd wordt.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Er wordt strenger gecontroleerd of het telewerken wel voldoende nageleefd wordt.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Bron: Belga

Sinds half december zijn bij de controles op het verplicht naleven van telewerk al 2.340 overtredingen vastgesteld. Het gaat om bijna 14 procent van de gecontroleerde werkgevers. Dat blijkt uit cijfers die federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) ontvangen heeft van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn bedrijven verplicht om zo veel mogelijk gebruik te maken van telewerk. In de periode tussen 17 december en 28 maart hebben de federale inspectiediensten in totaal 16.803 werkgevers gecontroleerd op het naleven van die verplichting. Er bleken 2.340 ondernemingen in overtreding, wat overeenkomt met 13,9 procent.

App

De inspecteurs hebben in totaal 1.762 waarschuwingen en 80 pro justitia’s of dagvaardingen uitgeschreven. Er waren ook 75 termijnstellingen tot regularisatie.

Op het laatste overlegcomité was aangekondigd dat de regels op telewerk nog sterker gecontroleerd zullen worden. Sinds vorige week zaterdag moet elke onderneming via een app doorgeven voor hoeveel personeelsleden telewerk niet mogelijk is. Op die manier moeten de controles efficiënter verlopen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.