Medewerkers van De Pelgrim nemen vrijaf om eigen stakingsactie te kunnen houden

Redactie KW

Medewerkers van De Pelgrim, een onthaalcentrum in Wulvergem voor mensen met een mentale beperking, hebben maandagochtend ook ‘meegestaakt’ om hun onvrede te uiten.


Ze hebben vuurtjes en zelfgemaakte warme pompoensoep, “zoals de echte stakers”. Ze verkopen ook confituur van De Pelgrim, al kost die vandaag wel 10 procent meer. “Want 10 procent is het bedrag dat we moeten inleveren op onze werkingskosten. Daar gaan we niet mee akkoord”, zeggen medewerkers van De Pelgrim.

“Met minder middelen meer mensen opvangen”

Van 9 tot 12 bemanden ze een kleine actiepost tussen Mesen en Nieuwkerke. Op hun spandoek, de slogan ‘Help de zorg’. De bestuurders krijgen ook een oranje pamflet met daarop de redenen waarom De Pelgrim verontwaardigd is. “Omdat wij met minder middelen meer mensen moeten opvangen,” klinkt het, en ook “omdat ik een warme samenleving wil, nu en in de toekomst”.

“We houden een prikactie om onze zorg te tonen”, zegt Danny De Meersman. “In de laatste drie jaar is al drie keer een indexsprong toegepast op onze werkingskosten. Daar komt de aangekondigde nog eens bij, plus nog een besparing van 6 procent. Samen maakt dat een besparing van 10 procent in de welzijnssector. Ook in onze organisatie moeten we het met 10 procent minder middelen doen. Minder werkingsmiddelen betekenen minder activiteiten en minder materiaal. Ook vervoer valt daaronder. De busdienst blijft bestaan. Voorlopig toch.”

“Eigen verlof opgenomen voor deze actie”

Terwijl hij het zegt komt een groen Pelgrim-busje aangereden. De ‘gasten’ die naar het dagcentrum komen, kijken hun ogen uit. “Ja, De Pelgrim is vandaag gewoon open zoals op andere weekdagen. We hebben voor deze actie verlof opgenomen”, zeggen de medewerkers.

Door het project ‘Flexibel aanbod meerderjarigen’ – afgekort tot ‘FAM’ – ziet het er naar uit dat De Pelgrim meer mensen zal moeten opvangen, en ook dat baart de medewerkers zorgen. Vanaf 2015 zullen we meer gasten krijgen, wellicht 10 procent meer, en dat met hetzelfde aanbod personeel en minder werkingsmiddelen”, luidt het.

Dagcentrum De Pelgrim in Wulvergem valt onder vzw Diogenes. De actie van maandagvoormiddag gaat uit van De Pelgrim zelf, al volgt men binnen Diogenes de actie en respons op. Verwacht wordt dat ook de vakbonden later in actie komen.

(KVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.